Israel

Rundrejse med Jerusalem, Bethlehem og badetur i Det Døde Hav.

     

Glæd dig til en flot rundrejse i Israel med bl.a. Jerusalem, Bethlehem, Det Døde Hav og masser af historie.

 • Rundrejse i Jesus fodspor: Bethlehem, Nazareth, Via Dolorosa og Golgata.
 • Jerusalem, Holocaust museet Yad Vashem og Grædemuren.
 • Nazareth med Bebudelseskirken og frilandsmuseum.
 • Kong Herodes imponerende fæstningsværk på Masada klippen.
 • Du får også tid til at slappe af og flyde i Det Døde Hav.

   

Med i prisen:

 • Ophold i dobbeltværelse
 • 9 x morgenmad
 • 1 x frokost
 • 9 x middag
 • Alle udflugter og entréer 
 • Dansk rejseleder
 • Flybilletter og afgifter
 • Gebyr til Rejsegarantifonden
   

Tillæg: Enkeltværelse fra kr. 5.000. Afbestillingsforsikring kr. 1.650.

Interesseret i rejsen?
Ring til os

Om rejsen

Oplev stederne hvor ”Det skete i de dage” på denne spændende rejse til Israel. Historien, som vi alle kender, bliver levende i Nazareth hvor Jesus trådte sine barnesko. Her besøger vi Josephs-kirken samt Bebudelseskirken. Også besøg i Nazareth Village, et frilandsmuseum, hvor vi ser hvordan man levede på Jesus tid. I Jerusalem spadserer vi ad Via Dolorosa. Ikke meget er ændret her siden Jesus gik den tunge vej med korset. Vi ser Gravkirken ved Golgata, bygget på det sted hvor Jesus blev korsfæstet. Besøg ved Grædemuren, der er resterne af Kong Davids Tempel – og jødernes mest hellige sted. Ligeledes en tur til Oliebjergets top samt et besøg i Gethsemane have. Vi besøger Betlehem og stedet, hvor Jesus blev født. Fødselskirken er en helt særlig oplevelse. I Jerusalem ser vi holocaust-museet Yad Vashem. Her mindes vi både de 6 millioner jøder, der blev dræbt under 2. Verdenskrig og de modige sjæle, der hjalp jøder med at flygte. Se bl.a. det træ der er plantet til ære for den danske befolkning og kong Christian X. Fra Jerusalem kører vi til Det Døde Hav. Prøv at flyde i det salte vand.

Et behageligt rejseforløb (dog skal vi gå meget på ujævn grund og flere steder er ikke for egnet dårligt gående) og dansk rejseleder på hele rejsen. Israel er på størrelse med Jylland, så afstandene er overkommelige. Gislevs vidende rejseleder assisteres på hele turen af en israelsk lokalguide. Dette er en rejse rundt i Det Hellige Land – hvor de mange bibelske steder formidles på en ukompliceret måde.

 

Billeder

Dag for dag

Dag 1: Udrejse – Ankomst til Tel Aviv.
Afrejse fra Billund eller København. Flyskift inden ankomst til Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv. Rejsende fra København møder Gislevs rejseleder og resten af gruppen ved flyskift. Bus til vores hotel beliggende nær Middelhavet. Overnatning i Tel Aviv i 2 nætter. Måltider inkluderet denne dag: Velkomstmiddag.

Dag 2: Afslapning ved Middelhavet og tid til egne oplevelser.
Denne dag er der tid til at akklimatisere og tid på egen hånd i Tel Aviv. Vores rejseleder tager de af gæsterne, der måtte ønske det, på en spadseretur langs den spændende og verdensberømte 5 km lange badestrand med masser af restauranter og caféer. Mulighed for at bade i Middelhavet. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.

Tel Aviv Tel Aviv udsigt til strand

Dag 3: Ruinbyen Caesarea, Haifa og Nazareth.

Vi forlader hotellet i Tel Aviv og kører til den flotte havneby Jaffa. Byen er en tidligere arabisk by, hvis histore går flere tusinde år tilbage. Kort ophold ved havnen, hvor appelsiner og andre landbrugsvarer tidligere blev afskibet og sendt til Europa. Byen som i dag er en forstad til Tel Aviv, er restaureret og har en masse gallerier og butikker indrettet i de gamle middelalderhuse. Derefter kører vi nordpå langs Middelhavskysten og første stop er ruinbyen Caesarea - en af Israels største arkæologiske udgravninger. Byen blev bygget af Herodes the Great omkring 25-13 f.Kr. som havnebyen Caesarea Maritima. Her byggede han blandt andet teatre, kejsertempel, amfiteater og anlagde en stor kunstig havn. Betydningsfulde arkæologiske rester af disse bygninger og af havnen er velbevaret. Efter besøget her kører vi videre til Haifa, vi gør stop på Karmelbjergets top, hvor vi får en fantastisk udsigt over Haifabugten. Fra Haifa fortsætter vi via Akko til Nazareth, hvor Jesus trådte sine barnesko. Overnatning i Nazareth i 3 nætter. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.

Caesarea Israel Caesarea Aqueduct

Dag 4: Nazareth med Marias Kilde og Bebudelseskirken. 
Vi skal tilbringe dagen i Nazareth og omegn. Gåtur i Nazareths gamle bydel med alle de bibelske steder fra det nye testamente. Vi skal se kirken, hvor Marias kilde findes samt stedet hvor Josephs tømrerværksted lå. Også besøg i Maria Bebudelseskirke. Vi går en tur gennem souken, det arabiske marked. Derefter besøger vi Nazareth Village - et frilandsmuseum – som er ført tilbage som på Jesus tid. Inden rundturen her får vi en bibelsk frokost. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad, frokost og middag.

Maria Bebudelseskirke Den gamle bydel i Nazareth

Dag 5: Galilæaes Højland. 
Turen går nordpå, hvor vi besøger en kibbutz, og hører om nutidens kibbutzliv. Derfra videre til Tabgha, hvor Jesus ifølge overleveringen bespiste 5000 mennesker med fem fisk og to brød. Også et besøg i Capernaum, hvor Jesus levede hos nogle fiskefamilier ved søens bred, og det var her i synagogen han talte og prædikede som 12-årig. Næste stop er ved Jordansflodens kilde i Banias i Golan højderne, inden turen fortsætter til en vingård. Derefter retur til hotellet i Nazareth. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.

Genesaretsøen Tiberias ved Genesaretsøen

Dag 6: Beit Shean og gennem Jordandalen mod Jerusalem.
Efter morgenmad på hotellet sætter vi kursen mod syd ned gennem Jordandalen. Vi kører igennem den gamle romerske by Beit Shean og ser de imponerende udgravninger af en kæmpe romersk by. Vi besøger stedet ved Jordanfloden, hvor Jesus blev døbt af Johannes Døberen. Efter besøget her kører vi cirka 1200 meter op til Jerusalem (fra minus 420 meter under havet til plus 800 meter over havet). Første stop bliver Oliebjerget, hvor vi ser ned over den gamle by med den imponerende bymur samt klippe moskéen med det gyldne tag og Al Aqsa moskéen, Islams 3. helligste sted. På Oliebjerget besøger vi også Fadervor kirken. Derefter kører vi ned til Gethsemane have, hvor Jesus overnattede sammen med sine disciple inden han blev taget til fange af romerne og senere korsfæstet. Efter besøget i All Nations kirken i haven går turen til vores hotel i Jerusalem. Her overnatter vi i 4 nætter. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.
 
Jericho i Israel Jerusalem Oliebjerget

Dag 7: Jerusalem, Dødehavsrullerne, Holocaust museum og Bethlehem. 

Vi starter dagen tidligt med et besøg på Tempelbjerget (Dome of The Rock). Husk legitimation og medbring så lidt håndbagage som muligt. Næste stop er ved Yad Vashem (Holocaust Museum), museet for Hitlers udryddelse af 6 millioner jøder. Museet er en gribende oplevelse - men også et sted, hvor vi danskere med stolthed kan betragte det træ, der er plantet til ære for Kong Christian X og det danske folk. Dette som tak for den indsats Danmark ydede ved at hjælpe jøder til Sverige. Derefter besøger vi Israel Museum og det arkitektoniske mesterværk Shrine of the book, hvor vi skal se Dødehavsrullerne. Vi ser også den flotte model af Jerusalems gamle by. Efter denne oplevelse kører vi til Bethlehem og ser fødselskirken. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag. 

 Dødehavsrullerne i Israel Via Dolorosa, Jerusalem

Dag 8: Jerusalem, Grædemuren og Via Dolorosa. 
Vi starter dagen med et besøg ved Grædemuren, som er resterne af Kong Salomons tempel og som er jødernes mest hellige sted. Vi betragter de ortodokse jøders bønner ved muren og vi får selv mulighed for at gå helt ind til muren og røre ved den. Herefter starter vi en gåtur ad Via Dolorosa, hvor Jesus gik med korset mod Golgata. Vi kommer ind i Jesus gravkirke. Vores gåtur fører os videre gennem det islamiske kvarter, det armenske kvarter, det kristne kvarter og det jødiske kvarter, alle i den gamle by. Inden vi forlader den gamle bydel, bliver der mulighed for at handle på markedet i den overdækkede souk. Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.                                                       

Yas Vashem museet i Jerusalem
Jerusalem, Via Dolorosa

Dag 9: Kong Herodes Masada ved Det Døde Hav. 
Vi starter turen mod Det Døde Hav og første stop er Masada fæstningen, hvor vi ser resterne af Kong Herodes Palads. Vi kommer op på toppen af den romerske fæstning med svævebane og går en rundtur på ca. 1 time. Vi hører historien om, hvorledes klippefæstningen blev en vigtig brik i det endelige opgør mellem jøderne og romerne. Nede igen kører vi retur mod Jerusalem og stopper ved Davids kilde og vandfald i Ein Gedi Naturreservat. Vi gør stop ved Det Døde Hav, hvor der bliver mulighed for at flyde i det salte og mineralrige vand (husk badetøj, håndklæde, hat og badesko). Måltider inkluderet denne dag: Morgenmad og middag.

Det Døde Hav Masada i Israel

Dag 10: Hjemrejse og hjemkomst.
Morgenmad på hotellet og herefter transfer til Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv. Flyskift inden ankomst til Billund eller København.

Mand ved Grædemuren Jerusalem i Israel

Hotel

Grand Beach Hotel
250 Hayarkon St.
Tel Aviv-Yafo 63113
Telefon 972 3-543-3333
Læs mere om Grand Beach hotel her

Bo på et godt hotel midt i Tel Aviv. Hotellet ligger i kort afstand til caféer, museer og restauranter. Hotellet har 212 rummelige værelser i europæisk stil. Der findes en stor udendørs pool med udsigt ud over byen og havet. Værelserne er udstyret med køleskab, wifi, TV, elkedel og kaffe faciliteter samt hårtørrer. 

 

Golden Crown Hotel
2015 Street POB 50252
16000 Nazareth
Telefon 972 4-650-8000
Læs mere om Golden Crown hotel her

Stort flot hotel, beliggende på toppen af et bjerg, med udsigt ud over Jezreel-dalen nær Mount Precipice. Hotellet er stort med masser af plads, stor flot udendørs pool, jacuzzi, saunaer og mulighed for massage behandlinger mod merbetaling. Hotellet har også fitnesscenter og restauranter. Værelserne er lyse og er udstyret med TV, mini bar, sikkerhedsboks, wifi, kaffe og te faciliteter samt hårtørrer. Morgenmad er inkluderet i opholdet.

 

Prima Kings Hotel
King George St 60
94262 Jerusalem
Telefon 972 2-620-1201
Læs mere om Prima Kings Hotel her

Godt hotel med 213 værelser. Hotellet er indrettet, så du får en autentisk oplevelse af Jerusalem. Hotellet ligger tæt på den moderne forstad til Jerusalem og kun få meter væk fra den gamle bydel, hvor du finder den store synagoge. Ligeledes udendørs terrasse. Værelserne har kaffe og te faciliteter, TV, hårtørrer, sikkerhedsboks, køleskab og wifi. 

 

Hoteller er med forbehold for ændringer

Gæsterne siger

Rejse til Israel - gæsterne siger

” En rejse fyldt med fantastiske oplevelser og tusindvis af indtryk”

” Fyldestgørende indhold – fortid og nutid”

” Det blev vores drømmerejse – lærerig og fyldt med oplevelser”

” En god tur, som vi med glæde kan tænke tilbage på”

Værd at vide

Afrejse

Rejselederen står klar til at modtage dig i lufthavnen i Billund. Du bedes venligst henvende dig til rejselederen før check-in. Efter ankomst til Tel Aviv følger du med rejselederen gennem paskontrollen. (Se også afsnit ”Ankomst til Israel”). Derefter går du til bagagebåndet og får bagagen. Ved bagagebåndet venter du på rejselederen, og først når alle er samlet, følges gruppen ud til den ventende bus. Rejsende fra København foretager selv check in her, og møder rejselederen og resten af gruppen i lufthavnen i Frankfurt.

Alkohol

De fleste hoteller serverer øl og vin. Israel producerer mange gode vine – men de er almindeligvis ret dyre. Der findes naturligvis også øl – både importeret og lokalt. Den lokale specialitet hedder arak – og minder lidt om den græske ouzo. Vær opmærksom på at øl og vin bliver serveret mod ekstra betaling da det ikke er inkluderet på denne rejse.  

Ankomst til Israel

Du skal ikke have visum på forhånd for at rejse ind i Israel. Du får et "landing card" i flyet kort inden landingen, som du udfylder, og afleverer ved ankomsten. Bemærk at de arabiske lande (Jordan og Egypten dog undtaget) ikke har anerkendt staten Israels eksistens, og derfor ikke tillader, at du har et israelsk stempel i passet. Det kan give dig problemer ved indrejse i et andet arabisk land, hvis du har et israelsk stempel i dit pas. Derfor kan du anmode paspolitiet om ikke at stemple dit pas.

Apotek

Der findes apoteker (Pharmacy) overalt i byerne. Der er normalt åbent fra 09.00 til 21.00. De fleste apotekere er meget hjælpsomme og vant til at tage sig af turister.

Bagage

Du må medbringe 1 kuffert og den må max. veje 23 kilo. Du må medbringe et stk. håndbagage, som må veje max. 8 kilo. Håndbagagen må IKKE indeholde nogen former for skarpe eller spidse genstande som f.eks. lommekniv, saks, pincet, strikkepinde, proptrækker eller lignende. Endvidere gør vi opmærksom på reglerne om væsker i håndbagagen. Du skal selv anskaffe godkendte en liters klare plastposer med tryklynlås til opbevaring af drikkevarer, tandpasta, shampoo, parfume m.v. Hver enhed må max. kunne indeholde 100 ml, og alle enheder skal placeres i den lukkede plastpose. Lufthavnen udleverer ikke længere gratis poser (sælges eksempelvis hos Matas og på apoteket).

Bus

Israel har gode busser med aircondition. Busserne kan variere med hensyn til udstyr. Det er ikke muligt at købe faste pladser i bussen på denne rejse.

Drikkepenge

Kun sjældent er der inkluderet drikkepenge på restauranter. Det er blevet kutyme at give drikkepenge når regningen skal betales. På restauranter ser man ofte “SERVICE NOT INCLUDED”, hvilket betyder at man bør lægge 10-15 % i drikkepenge. Til chaufføren bør påregnes et beløb på USD 3 pr. dag pr. person - lidt mindre til stuepigen på hotellet. Den lokale guide forventer drikkepenge ved afslutningen af turen (påregn USD 4 pr. dag pr. person).  

Drikkevand

Drikkevandet i Israel kan drikkes, men det tilrådes alligevel kun at drikke vand fra flaske. I det varme klima kan drikkevandet fra hanerne give anledning til diarré. Du bør drikke 2-3 liter vand dagligt, således at du ikke dehydrerer.

Elektricitet

Der er 220 volt i Israel, men de fleste stik er med tre ben, medbring derfor en adapter med multistik. Det kan købes hos isenkræmmere og i større supermarkeder i Danmark.

Entréer

Entréer er eksklusive med mindre andet er nævnt. 

Fly

Endelig information vedrørende rejsen vil blive fremsendt ca. 10 dage før afrejse. Det er meget vigtigt, at du allerede ved bestilling af rejsen oplyser navn nøjagtigt, som det står anført i pas, så det registreres korrekt på flybilletten. Venligst fremsend en kopi af dit pas til Gislev Rejser ved bestilling af rejsen. Læs mere under "Flyv fra". Der er begrænset servering ombord på flyene.

Fotografering

Når vi besøger hellige steder for de tre religioner så vær diskret med fotografering. Nogle steder er det forbudt - og et sådan forbud skal overholdes. Det er ikke tilladt at fotografere Grædemuren under sabbatten. Det er ikke velset at fotografere bedende jøder, muslimer eller kristne. Det er heller ikke tilladt at fotografere ved militære poster, grænseovergange, paskontrol og i lufthavnen. Undlad at fotografere muslimske kvinder, da dette kan volde problemer. Vis respekt!

Helligdage

Muslimernes helligdag er fredag og jødernes lørdag og de kristnes søndag. Men da der er tale om turiststeder vi besøger, vil mange butikker og især souvenirshops være åbne. Dog er butikkerne i deciderede shoppingområder lukket henholdsvis fredag, på arabernes helligdag og jødernes sabbat om lørdagen fra solopgang til solnedgang. Der kører heller ingen offentlige transportmidler i Israel på sabbatten fra solopgang til solnedgang.

Internet

Der er som regel adgang til internet på de fleste hoteller. Nogle steder mod betaling

Kaffe og te

Kaffe er meget populært – især kaffe fra mellemøsten (”botz”) eller den lokale variant af cappucino (”cafe hafuch”). Filterkaffe, som vi kender det, hedder ”nes”. Te fås alle steder - ikke mindst myntete.

Klima

Den varme tørre sommer varer fra marts til november med høj luftfugtighed ved kysten og kølige aftener i Jerusalem. I maj og november kan man komme ud for den tørre ørkenvind, hamsin. Hamsinen kan gøre folk meget irritable og pirrelige og temperaturen kan nogle gange nå 45 grader. Vinteren er mild og kan være ret rig på regn men også megen sol. Der falder sne på Hermonbjerget i Golan, hvor man kan stå på ski. Næsten hvert år sner det i Jerusalem - det standser al trafik. Højsæsonnen for turister er februar - maj og september - november. Lavsæson er juli - august. Ved Dødehavet er højsæson marts - juni og september - november, lavsæson er juni - september. Det er simpelthen for varmt her op til 40 grader.
Læs mere på: https://www.mitrejsevejr.dk/l/vejret-israel-vejrudsigt-temperatur-klima.php

Kreditkort

Især Visa og Mastercard er udbredt. Der kan kun hæves det beløb, varen koster. Mod gebyr er det muligt at hæve penge i bankautomater.

Mad

Det israelske køkken serverer typisk koshermad. Det vil sige at kød og mælkeprodukter ikke blandes i samme ret. Falafel, cous cous og humus er meget populært. Der spises ikke skaldyr, svinekød, kamel eller harekød. Det muslimske køkken serverer ikke svinekød.

Medicin

Pak medicin i håndbagagen. Al medicin skal være i original emballage. Medbring gerne recept - er påkrævet ved medicin der indeholder morfin. Husk regel om væsker i håndbagage. Lider du af en sygdom, der kræver indsprøjtninger f.eks. diabetes, så medbring en engelsksproget erklæring fra lægen. vis du lider af en sygdom, der kan give problemer undervejs, bedes du lige venligst diskret gøre rejselederen opmærksom herpå. Det er din sikkerhed for, at rejselederen agerer korrekt, hvis du skulle blive utilpas på turen. Idoform eller Imodium kan stoppe en løbsk middelhavsmave. Har du glemt noget, er der ingen grund til panik, alt kan købes i Israel.

Moms

Hvis du ønsker at få den israelske moms godtgjort, så skal du fremvise de varer du har købt. De israelske myndigheder tager et gebyr på NIS 17,50 for det.

Pas og visum 

Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter datoen for indrejsen til Israel, hvor det anbefales altid at have passet på sig. Danske statsborgere skal ikke have visum til Israel. Turister kan opholde sig tre måneder i Israel. Bed paskontrolløren om at lade være at stemple i passet, hvis du senere påtænker besøg i arabiske lande (undtagen Jordan og Egypten).

Program 

Program kan forekomme i en anden rækkefølge end beskrevet.

Påklædning

Almindeligvis er det varmt – så det er sommertøjet, der skal i kufferten. Det er dog en rigtig god idé altid at have en trøje med, da der kan være aircondition både i bussen, på restauranter og i butikker. I de muslimske områder bør der udvises respekt dvs. nederdel og shorts bør gå til under knæet, bluser bør ikke være ærmeløse eller nedringede. På forårsturen kan der forekomme regnbyger og da det kan blive køligt om aftenen, bør du evt. medbringe regntøj, en sweater, en vindjakke el. lign.

Rejseforsikring

Det er obligatorisk med en rejseforsikring, når man rejser uden for EU. Pr. 1.1.2020 forhandler Gislev Rejser Gouda Rejseforsikring. Venligst bemærk at der kan være særlige regler for rejsende med kroniske sygdomme.

Rejseleder

Du møder Gislevs danske rejseleder i lufthavnen. Rejselederen er med på hele rejsen.

Religion

Jøder (80,8%), muslimer (14,6%), kristne (2.9%), drusere og andre (1,7%). Se beskrivelse under afsnittet supplerende information.

Rygning

Det er forbudt ved lov at ryge på offentlige steder i Israel som f.eks. caféer, restauranter, barer m.m. Loven er relativ ny og håndhæves ikke lige strengt alle steder. I de arabiske områder er rygning stadig almindeligt.Du møder Gislevs danske rejseleder i lufthavnen. 

Sabbat

Arbejdsugen går fra søndag til torsdag. Mange butikker har dog også åbent fredag formiddag. Fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, er alt lukket i Israel pga. den jødiske sabbat.

Shopping

Det er muligt at købe træskærerarbejde udført i oliventræ i Bethlehem. Skønhedsprodukter med indhold af mineraler fra Det Døde Hav er også populære.

Sikkerhed

Selvom Israel er i konflikt med palæstinenserne, er sikkerheden overalt i top. Man bør altid følge regler og anvisninger fra politi og militær. Som på alle andre rejsemål, bør der udvises almindelig forsigtighed, og det anbefales at opbevare penge og værdier i forreste lomme eller pengekat. Desuden bør man holde øje med bagage og håndbagage, når der pakkes bus. Der er ingen grund til at medbringe dyre smykker.

Sikkerhedskontrol

Det er almindeligt med ekstra sikkerhedskontrol. Vær forberedt på at både du og din taske vil blive undersøgt og gennemlyst mange gange på denne tur. Dette er med til at øge sikkerheden i landet, hvilket er i alles interesse.

Sol

Solen er stærk i Israel og derfor er det en god idé at medbringe solhat, solbriller, solcreme, solide vandresko og badetøj. Især i oktober kan det blive meget varmt.

Sprog

De to officielle sprog er hebraisk og arabisk men der tales engelsk overalt og mange steder også tysk. Skiltningen overalt er som regel på tre sprog nemlig hebraisk, arabisk og engelsk.

Tidsforskel

Der er 1 times tidsforskel. Det vil sige, når klokken er 18.00 i Danmark, er den 19.00 i Israel. Ved ankomst til Israel skal uret altså sættes en time frem og ved hjemkomst til Danmark en time tilbage.

Tilskud

Kør gratis over Storebælt
Skal du fra Jylland og Fyn til Københavns Lufthavn eller fra Sjælland og videre med fly fra Odense, Billund og Aalborg, eller med på en busafrejse, der KUN kører fra Fyn og Jylland, så refunderer Gislev din broafgift, når du kører i egen bil. Bemærk: Refundering af broafgift er dog kun gældende, såfremt der ikke er busafrejse fra den pågældende landsdel.

Transport til nærmeste påstigningssted
Benytter du offentlig transport i Danmark - tog, bus, færge eller indenrigsfly til nærmeste afrejsested - så refunderer Gislev 50 % af udgiften til tur/retur billetten på 2. klasse (dog højst kr. 400 per person. Udgiften skal overstige kr. 100 per person). Har du købt fly fra Aalborg til København t/r til Gislevs specialpris, så ydes ikke anden refusion.

Efter hjemkomst skal du selv sende kvittering med påført rejsemål og billetnummer til Gislev Rejser, Lombjergevej 1, 5750 Ringe eller pr mail til refusion@gislev-rejser.dk. Refundering sker via bankoverførsel. Husk at oplyse reg. nr. og kontonummer.

Nat med Rabat
Nogle flyrejser har meget tidlig mødetid. Gislev har forståelse for dette og tilbyder vores gæster følgende mulighed: Ved planlagt mødetid før kl. 07.00 giver vi kr. 350 per hotelværelse til én overnatning. Gæsterne skal selv bestille hotelværelset og efterfølgende sende kvittering med påført rejsemål og billetnummer til Gislev Rejser, Lombjergevej 1, 5750 Ringe. Refundering sker via bankoverførsel. Husk at oplyse reg. nr. og kontonummer. Se under den enkelte rejse om den har ”Nat med rabat”.

Toldregler

Israel ligger uden for EU og derfor følger man toldreglerne fra ikke EU lande.

Trafik

Der er megen trafik i Israel og det er ikke altid at man kører helt efter færdselsreglerne. Vær derfor meget opmærksom når du krydser gader og veje.

Vaccinationer

Der kræves ingen særlige vaccinationer. men vaccination mod hepatitis og stivkrampe bør altid holdes ved lige. Spørg dog altid egen læge til råds.

Ovenstående vejledning inkluderer ikke evt. regler og restriktioner der relaterer til Covid-19 situationen. For yderligere information om evt. vaccinekrav i forhold til Covid-19 se her.

Valuta

Den israelske valuta hedder shekel (NIS = Ny Israelsk Shekel - den blev indført i 1985). En shekel = 100 agorot. 1 NlS svarer til ca. 1,80 kr. (pr. 15/12-17). Der bruges sedler med følgende pålydende: 20, 50, 100 og 200 NIS. Mønterne er 10 og 50 agorot og 1, 5 og 10 NIS. Du kan hæve shekels i hæveautomater rundt omkring i landet, men det er bedst at veksle til israelske shekels hjemmefra. Dollars kan bruges mange steder i Israel, derimod er EUR ikke så gangbare. 

Visum

Der kræves ikke visum for danske statsborgere.

Vil du vide mere?

Få flere praktiske info på: www.gislev-rejser.dk/vaerd-at-vide.

Huskeliste

I god tid før afrejse:

• Pas skal være gyldigt 6 måneder efter hjemkomst, Gislev Rejser skal have kopi ved bestilling af rejsen.
• Er rejseforsikring i orden?
• Stemmer navn på rejsebevis 100 % overens med navn i pas?

I kufferten pakkes:

lille rygsæk (kan med fordel også bruges som håndbagage)
gode vandrersko
gode sandaler
sommertøj dog lunere tøj på forårsturerne 
vindjakke
lun trøje
strømper
undertøj
evt. lommekniv
neglesaks
toilettaske

I håndbagagen pakkes:

kreditkort
valuta
pas
forsikringspolice
pung
briller/solbriller
kuglepen
læsestof
fotoapparat/video/mobiltelefon
memory card
oplader til foto/video/mobiltelefon

  

Øvrig info

Israel
Israel er på én gang ung og ældgammel. Bibelhistorien bliver levende, når man færdes på de velkendte steder fra biblen. Ved fredskonferencen i Versailles i 1920 blev Palæstina udlagt som såkaldt mandatområde med England som mandatar. Dette udtryk betød, at England blev formynder for området. I en erklæring fra denne konference står der, at der ”i Palæstina skal oprettes et nationalt hjemsted for det jødiske folk”. Masseudryddelsen af jøder under 2. Verdenskrig gav grobund for stor sympati for den jødiske kamp for et hjemland. Samtidig opstod der store flygtningeproblemer, efterhånden som koncentrationslejrene blev tømt. Krigstrætte og under pres fra USA og fanget i en konflikt mellem uforenelige arabiske og jødiske standpunkter, overlod briterne i 1947 det til FN at træffe afgørelse om områdets fremtid.  I 1947 foreslog et flertal i FNs generalforsamling at Palæstina skulle deles i en arabisk og en jødisk stat. Den moderne stat, Israel, blev proklameret den 14. maj 1948. Det førte øjeblikkeligt til at arabiske hære fra alle nabolandene invaderede Palæstina, og en blodig krig udviklede sig. Israel kom ud af den som sejrherre, og det landområde, som FN havde tiltænkt Israel, blev stort set fastholdt. Det israelitiske folks - jødernes - historie går mere end 3.500 år tilbage i tiden, da folkets patriarker, Abraham, Isak og Jakob slog sig ned i "Eretz Yisrael", som Israel kaldes på hebraisk. I dag er Israel et parlamentarisk demokrati med 120 folkevalgte medlemmer i deres parlament ”Knesset”. Der er valg hvert 4. år, og alle borgere over 18 år har stemmeret.

Israel i tal

Befolkning: 8,5 mio. (2018)
Areal: 20.770 km2 (uden Vestbredden, Gaza og Golan)
Hovedstad: Jerusalem (cirka 1 million indb.)
Vigtigste byer (indbyggertal): Tel Aviv (3,5 mio. indb.), Haifa (1,5 mio. indb.), Rishon Le-Zion (222.000 indb.), Beers Heva (500.000 indb.), Natanya (170.000 indb.), Eilat (58.200 indb.)
Hovederhverv: Højteknologi, industri, landbrug, fiskeri, og turisme
Vigtigste handelspartnere: EU, USA, Japan
Arbejdsløshed (procent af arbejdsstyrken): cirka 4,0 %

Inflation: 3,2% (DK: 1,8%)
Statsform: Parlamentarisk republik med præsident og statsminister

Det Palæstinensiske Selvstyreområde i tal
Befolkning:
3,5 mio. halvdelen under 15 år
Areal: Flere end 180 enklaver spredt over Vestbredden = 39,8% af Vestbreddens 5.800 km2 og Gazas 360 km2. Selvstyreområderne på Vestbredden er inddelt i tre zoner: A (cirka 30%), fuld palæstinensisk kontrol – men Israel kontrollerer færdsel til og fra disse områder. B (23,8%), palæstinensisk civilansvar og offentlig orden – men israelsk sikkerhedskontrol. C (50%), palæstinensisk civilansvar – men israelsk kontrol over offentlig orden og sikkerhed.
Vigtigste byer: Gaza By (500.000 indb.), Ramallah (19.000 indb.), Jeriko (17.000 indb.), Nablus (101.000 indb.), Hebron (120.000 indb.), Betlehem (45.000 indb.)
Sprog: arabisk
Religion: 97% muslimer, 3% kristne
Erhverv: Håndværksvirksomheder: tekstil, fødevarer, keramik, bygge- og anlæg
Handelspartnere: Israel (96% af eksport, 90% af import) og Jordan
Arbejdsløshed i pct. af arbejdsstyrken: Vestbred 30%, Gaza 60-80% i 2010
Analfabetisme i pct. af befolkningen: 14,5%
Regeringsform: Den Palæstinensiske National Myndighed (PNA, 13. sep. 1993) har præsident Mahmoud Abbas i spidsen samt et kabinet bestående af 32 ministre (premierminister Salah Fayad), et lovgivende råd (PLC, parlament) med 88 folkevalgte medlemmer, der arbejder på en grundlov. Palæstinensisk Centralråd (PCC) har 124 medlemmer (hvoraf 18 danner en eksekutiv komité (EC), der ikke er valgt men udvalgt blandt Palæstinensisk Nationalråds (PNC) 669 medlemmer, der repræsenterer palæstinensere i hele verden.
Nabolande: Libanon, Syrien, Jordan, Egypten
Religion: Religionen fylder meget i Israel. Nedenfor er en gennemgang af de vigtigste religioner:

Jødedom
Jødedommen er den ældste monoteistiske religion. Den er baseret på Toraen (de fem Mosebøger), der blandt andet indeholder 613 bud og forbud. Toraen er den første del af den jødiske bibel, der også indeholder Profeternes Bøger, Salmernes Bog og mange andre skrifter. Fortolkninger af forskrifterne findes i det store værk, Talmud, som blev til i årene mellem 0 og 500, dels i Judæa og dels i Babylon. Fortolkningerne blev drøftet i forsamlinger af rabbinere, der er en art gejstlige i den jødiske tro. Fra Talmuds afslutning til vores egen tid har rabbinere fortsat deres tolkninger - det har givet anledning til dannelse af mange forskellige retninger inden for jødedommen. I Israel finder man ultraortodokse jøder, der mener, at staten Israel først bør skabes efter Messias’ komme. Derudover findes mange forskellige afskygninger inklusive helt verdslige jøder. Betegnelserne ashkenazi og sefardi henviser til forskellige oprindelseslande. Ashakenazi jøder stammer oprindeligt fra Østeuropa, mens sefardi jøder stammer fra Vesteuropa, og i dag er det også betegnelsen for jøder født i Israel.
For at være jøde skal man være født af en jødisk mor eller være konverteret til jødedommen. Konvertering er en længere proces, hvor man skal tilegne sig viden og også praktisere forskrifterne. Jødedommens ugentlige helligdag sabbat (udtales sabbat på hebraisk), begynder ved solnedgang fredag og varer til solnedgang lørdag, hvor man kan gå i synagogen (forsamlingshus) og deltage i gudstjenesten. I synagogerne bærer mændene hat, og i de ortodokse menigheder sidder mænd og kvinder adskilt. Selvom de fleste jøder i Israel er verdslige, overholder ca. 80% de religiøse love og ritualer. F.eks. er det almindeligt at drenge bliver omskåret otte dage efter fødslen, og at de fejrer deres bar mitzva (konfirmation) som 13-årige. Mange overholder spiselovene (Kosher) og ved indgangen til de fleste hjem og offentlige bygninger vil man se en mezuza, en kapsel, der indeholder citater fra Toraen bl.a. med sætningen »Hør Israel! Herren er vores Gud, Herren er én« (5. Mos. 6,4).
Samaritanerne anser sig selv for de sande jøder, og bygger deres tro på Toraen og Josvas Bog (Josuabogen). De bor i Holon (syd for Tel Aviv) og på Garizimbjerget (Vestbredden) ved Nablus, hvor de byggede deres tempel, da jøderne i år 538 f.Kr. udelukkede dem fra templet i Jerusalem. De er ca. 600 og taler arabisk og Old hebraisk til gudstjenester. De gifter sig kun indbyrdes medmindre den udkårne »udefra« konverterer.
Karaitter/karæere er en sekt, der går tilbage til 800-tallet, men deres udgangspunkt svarer til tidligere sekter som saddukæerne, der eksisterede på templets tid. De følger Toraens love bogstaveligt og anerkender altså ikke senere talmudiske bestemmelser og fortolkninger. De fejrer ikke hanukka (lysfesten), der ikke er omtalt i Toraen. De tænder ikke sabbatlys fredag aften og afviger i det hele taget på mange måder fra den rabbinske jødedom. Der er ca. 40.000 i Israel.

Islam
Islam betyder at underkaste sig Guds vilje. Muslimer anerkender blandt andet Abraham (Ibrahim), Moses og Jesus som profeter. Den største profet var Muhammed, født i Mekka i år 570. Han var tiltrukket af jøde- og kristendommens monoteisme. Efter en åbenbaring begyndte han at prædike og måtte i år 622 flygte til Medina. Muslimernes hellige bog, Koranen, er nedskrevet i år 651 og indeholder Muhammeds åbenbaringer og de budskaber, han modtog fra Gud. Deres leveregler er "Islams Fem Søjler":

1. Der er kun én Gud (Allah), og Muhammed er hans profet.
2. Hjælp de fattige.
3. I Ramadan-måneden skal man faste mellem solopgang og solnedgang.
4. Man skal foretage mindst én hadj (pilgrimsrejse til Mekka) i sit liv.
5. Man skal bede fem gange dagligt, når muezzinens stemme fra minareten kalder til bøn.

Fredag er helligdag, hvor moskeen fyldes til bøn, ledet af en imam (Islamitisk præst). Mænd og kvinder sidder adskilt, og inden man går ind i en moské, tager man skoene af og dækker hovedet. Muslimer må ikke spise svinekød eller drikke vin. Mændene må have fire koner (Israel accepterer dog kun én). I islam er det faderen, der bærer religionen: Er han muslim, er hans barn muslim. Man kan konvertere til islam.

Druser
Drusere er en sekt, der brød med islam i 900-tallet. Den har navn efter grundlæggeren Ismael al-Darazi og har både hedenske og kristne elementer, men kun de »vidende« kender indholdet af den drusiske læres 111 afhandlinger. Man ærer Moses’ svigerfar Jethro, hvis grav nær Tiberias i Galilæa er valfartssted. Drusere må kun gifte sig indbyrdes, og man kan ikke konvertere til deres religion. 99.000 drusere bor på Camel bjerget ved Haifa og i Golanhøjderne (tidligere Syrisk område, nu annekteret af Israel af sikkerheds grunde). Tjerkesser er muslimer uden arabisk kulturel baggrund. De kom fra Kaukasus efter Krimkrigen i 1870, og holder sig til deres egne og blander sig hverken med jøder eller andre muslimer. 3.000 bor i Kfar Kama. De taler arabisk og tjerkessisk.

Baha’i
Blev stiftet af Mirza Hussein Ali (Bahaullah). Hans forløber Mirza Ali Muhammed (el Bab = Porten) blev dræbt i Persien under forkyndelse af sin tro. Med islam som baggrund tror de på en forening af alle religioner. De har 5 mio. tilhængere i verden og hovedsædet ligger i Haifa.

Kristendom
De fleste kristne i Israel bor i Nazareth, Betlehem, Haifa og Jerusalem. Mange kirkesamfund er repræsenteret: græsk-ortodokse, russisk-ortodokse, armenske, syrisk-ortodokse, koptiske, etiopiske, romersk-katolske, græsk-katolske, melkitter, armensk-katolske, anglikanere, baptister, adventister og tyske og skandinaviske protestanter.

Rejsens højdepunkter

Tel Aviv
Tel Aviv med omkringliggende forstæder huser i dag omkring 3,5 millioner mennesker. Byen blev grundlagt i 1840 i sandklitterne lidt nord for den arabiske havneby Jaffa og fik i 1910 navnet Tel Aviv, der betyder ”Forårshøjene”. Immigrationsbølger efter 1. Verdenskrig med tusindvis af tyske jøder gav byen vækst. I 1930erne havde byen 150.000 indbyggere og fik egen havn. Spænding mellem jøder og muslimer fremkaldte oprør i 1929 og 1936. Efter kampene i 1948 indtog en jødisk milits ved navn Irgun byen Jaffa, og muslimerne flygtede til blandt andet Gaza. Mange af de, der flygtede, har stadig nøglen til deres huse i Jaffa.
Tel Aviv var provisorisk hovedstad med parlament og regering indtil overflytningen til Jerusalem i 1949. Året efter blev Tel Aviv og Jaffa sammenlagt. Anlæggelsen af Ashdods havn i 1966 efterlod Jaffas havn som fiskerleje og Tel Avivs havn som marina. Geografisk velplaceret midt i landet blev Tel Aviv hurtigt det økonomiske centrum. Tel Aviv er i dag Israels handels-, finans- og kulturcentrum. Politiske partier og fagforeninger har hovedkontor i Tel Aviv. De fleste landes ambassader ligger også her, da landene ikke anerkender Jerusalem som hovedstad. Byens centrum er Kikar Dizengoff, der er Tel Avivs travle plads og mødested, og er opkaldt efter byens første borgmester, Meir Dizengoff. Her finder man ild- og vandskulpturen af Yaakov Agam. Fra den runde plads udgår Disengoff Street, som er en af byens mest kendte forretningsgader.

Jaffa
Den 4.000 år gamle havneby er renoveret, og i oldtidshavnen ligger der i dag en moderne marina. Man kan vandre rundt i byens snoede stræder og grønne parker og nyde malerisk arabisk og tyrkisk arkitektur, udgravninger, brolagte stræder og gallerier, hvoraf Frank Meislers kunstværk med fantasifulde metalfigurer er et af de mest kendte. Man kan også prøve en af Jaffas mange caféer og fiskerestauranter f.eks. på træpromenaden ved Old Jaffa Port. Prøv også et glas friskpresset appelsinsaft fra den kendte Jaffa appelsin.

Ruinbyen Caesarea
Kong Herodes byggede Caesarea på kun 13 år. En stor bedrift med et imponerende resultat. Caesarea indeholdt et af verdens største havneanlæg med varehuse, templer, fyrtårn, hippodrom, amfiteater, moderne kloaksystemer og et kongeligt palads med havudsigt. Alt opført på en flad sandstrand og navngivet Caesarea Maritima efter den romerske hersker. Kun en lille brøkdel af byen er udgravet. Informationscentret viser en film om fortidens gigant-havn.

Nazareth
I den gamle by Nazareth er de fleste små huse bygget i hvide sand­sten, enkelte med røde tage. Husene er ”klæbet” op ad de mang­foldige, charmerende og farverige bjergskråninger. Næsten midt i byen ligger en lille kirke, der er bygget over Marias kilde. I et hjørne i kirken er der indmuret en smal brønd, hvor man kan trække kildevand op og drikke fra den samme kilde, som Jesus drak fra for cirka 2.000 år siden. Ikke langt herfra ligger grotten med Josephs hus og tømrerværksted. Nær Joseph hus ligger den største kirke bygget i nyere tid i Mellemøsten, nemlig Marias Bebudel­seskirke. De bibelske steder ligger ikke langt fra det gamle arabiske marked, souken, som består af over­dækkede gader med små butikker, hvor alt lige fra levende høns til europæiske modehatte kan købes hos de ivrige og gestikulerende købmænd. Overalt er der en krydret og stikkende lugt, som imidlertid kun gør stemningen endnu mere eksotisk og orientalsk. Nazareth er i dag en multietnisk by med muslimer, kristne og jøder. Cirka 60 % er muslimer, mens cirka 30 procent er kristne og cirka 10 procent er jøder.

Nazareth Village
For 15 år siden begyndte en række arkæologer at udgrave bjergsidens skråninger. Her fandt man resterne af en lille landsby, som formentlig kan dateres helt tilbage til tiden omkring Jesu barndom i byen. Der blev blandt andet udgravet tre vagttårne, en vinpresse, et stenbrud, landbrugs terrasser og et vandingssystem hugget ud i grundfjeldet. Den sydvendte skråning gav masser af sol og gennem dræning af den gode jord, der var fyldt med calcium, blev jorden velegnet til dyrkning af druer til vinproduktion, der var en vigtig industri i det gamle Galilæa. Udgravningerne fortsatte i det nye årtusinde og førte til, at man på området begyndte at rekonstruere en hel landsby, som arkæologerne mener den så ud i det første århundrede efter vores tidsregning. I dag er der tale om et frilandsmuseum med arbejdende værksteder. Frilandsmuseet giver de besøgende mulighed for at få et indblik i livet på Jesu tid, hvor han tilbragte sin barndom i Nazareth og omegn. Arkæologerne har rekonstrueret et bondesamfund med en række aktiviteter, som de mener fandtes i den lille landsby. Foruden at se de forskellige workshops, er der mulighed for at få et bibelsk måltid og i det hele taget fornemme atmosfæren i det første århundredes Nazareth. 

Galilæa
Galilæa er et kuperet område i det nordlige Israel med blandt andet byerne Nazareth og Tiberias. Mod øst afgrænses landsdelen af Jordanfloden og Genesaret søen, mod vest og nord af Fønikien og mod syd af Samaria. Galilæa består af et højland, Øvre Galilæa, og et frugtbart lavland, Nedre Galilæa, med Jizre'el-sletten. I de to sidste århundreder f.Kr. fandt større jødiske bosættelser sted i forbindelse med erobringer under hasmonæerne. På Jesu tid var befolkningen blandet. Galilæa er i dag navn på Israels nordligste provins. Mange af de tidlige zionistiske immigranter bosatte sig her. I 1950'erne blev Huladalen omkring Jordanfloden i Nord Galilæa drænet og omdannet fra sump til landbrugsjord.

Kibbutz
En kibbutz er en speciel type israelsk kollektiv, der lever af landbrug, lettere industriarbejde eller andet. Der er tale om et unikt israelsk eksperiment med at bygge geografisk afgrænsede samfund efter kollektivistiske principper. En kibbutz kan være ganske lille eller have flere tusinde indbyggere. En del af beboerne er unge, der arbejder frivilligt i kibbutzen i kortere eller længere perioder. Under opholdet får man kost og logi samt lommepenge og har ret til et par ugentlige fridage. Den første kibbutz blev oprettet i 1909 som et landbrugskollektiv lige syd for Genesaret søen ved Jordanfloden. Oprettelserne af kollektiverne har ført til store konflikter med de oprindelige nomader og indbyggere i de områder, hvor de blev oprettet fra 1909 og frem til 1967. I dag er der ca. 270 kibbutzer i Israel.

Genesaret søen
Genesaret søen er med sine 214 m under havets overflade verdens lavest beliggende ferskvandssø. Søen har fire navne. Genesaret søen, og Kinneret søen, (navnet stammer formentlig fra det hebræiske ord kinnor – som betyder harpe, og hentyder muligvis til søens form). Den tredje navn er Tiberiasøen opkaldt efter byen Tiberias, og det sidste navn er Galilæa søen opkaldt efter landsdelen Galilæa. Genesaret søen forsyner Israel med 50 % af dets drikkevand gennem det cirka 130 km lange forsyningsnetværk af kanaler, rørledninger, tunneller, reservoirer og pumpestationer, som blev indviet i 1964 under betegnelsen National Water Carrier of Israel. Også landbrug og industri har siden etableringen nydt godt af søens vand. Der har i årenes løb været rejst kritik af, at Israel fortsætter med at dyrke kunstvandingsintensive afgrøder som bananer og citrusfrugter, dyrkningen af hvilke ovenikøbet er subsidieret af staten, enten direkte ved en favorabel vandpris eller begge dele i forening. Via et pumpeanlæg under Genesaret søen kan der pumpes 28 m³ vand pr. sekund. Om sommeren sænkes vandspejlet dermed en centimeter om dagen. Vandet transporteres i en åben kanal og renses til drikkevandsstandard i Bet Netofa-dalen, for til sidst at flyde i en ledning med en diameter på 2,75 meter til Tel Aviv og forstæder, og videre til den sydlige Negev ørken. Siden 1997 har søen år for år trukket sig tilbage da vandstanden er faldet. Vandstandens nedre grænse for at kunne benyttes som drikkevand, er 214 m under havets overflade og kaldes "den røde grænse". Under dette niveau anses vandet som uegnet til drikkevand på grund af  risiko for salinisering og forurening med andemad. Hvis der ikke gøres noget for at holde vandstanden over 214 meter kan det føre til sociale spændinger i Israel, når forskellige grene af samfundet begynder at slås om hvor og hvor meget vand, der skal rationeres.

Bibelske steder nær Genesaret søen
Området omkring Genesaret søen er rig på steder med historier fra biblen, og har igennem de seneste 2000 år været genstand for pilgrimsturister. Det var i byen Kapernaums, at Jesus ifølge overleveringen slog sig ned hos disciplens Peters familie og etablerede sin menighed. Pilgrimmene flokkes først og fremmest omkring den specielle franciskanerkirke, der står på nogle piller over det sted, der menes at være Peters hus. Synagogen i Kapernaums var et vigtigt sted i Jesu tidlige virke. Det var i synagogen, at Jesus antageligt først begyndte at undervise under sabbatten. Ifølge legenden udrettede Jesus flere mirakler her i området. Blandt andet vækkede han døde til live og uddrev dæmoner.

På en bakketop nær Kapernaums ligger Saligprisningernes Kirke med en flot udsigt ud over Genesaret søen. Denne kirke ligger dér, hvor Jesus skulle have holdt den berømte bjergprædiken for folkemængden. Det er fra denne bjergprædiken, at kirkens ”fader vor” stammer. Selvom der ikke er nogle arkæologiske beviser for, at bjergprædikenen rent faktisk fandt sted netop på denne bakketop, er der ingen tvivl blandt de mange pilgrimme, som har valfartet til Saligprisningernes Bjerg siden det 4. århundrede. Den nuværende kirke er fra 1938 og tilhører franciskanerordenen. Kirken er bygget i byzantinsk stil. Dens ottekantede form repræsenterer de otte saligprisninger fra bjergprædikenen. Kirken og pladsen foran indgangen er flot dekoreret med mosaikker.

Ikke langt fra Kapernaums og Saligprisningernes Kirke ligger Tabgha, som ofte var Jesu tilflugtssted, når han havde behov for at være alene. Bespisningsunderet skulle have fundet sted i Tabgha. Det er den fortælling, hvor Jesus kun havde fem brød og to fisk, men på mirakuløs vis lykkedes det at mætte omkring 5000 mennesker og samtidig have 12 kurve brød tilovers. Bespisningsunderets kirke er bygget på det sted, som ifølge traditionen tilskrives at være der, hvor Jesus udførte dette mirakel. Den nuværende kirke fra 1980-erne er bygget oven på to tidligere kirker. Den første lille kirke blev bygget i det 4. århundrede og var den første bygning i Tabgha. I dag findes flere flotte mosaikker fra denne kirke. Den mest kendte af de restaurerede gulvmosaikker er placeret foran altret og hylder bespisningsunderet. Mosaikken afbilleder nemlig to fisk og en kurv med brød.

Jordanfloden
Jordanfloden udspringer på Hermonbjerget der ligger i området nord for Israel i Syrien og Libanon. Flodens vand er regionens vigtigste ferskvandsressource. Fra Hermonbjerget løber Jordanfloden, der i øvrigt kun er 5-6 meter bred, ned gennem Israel til Geneseret søen og videre syd på, hvor den danner grænsen mellem Jordan i øst og Israel og Vestbredden i vest. Den udløber i saltsøen Det Døde Hav lige syd for Jericho. Det Døde Havs overflade er det laveste sted på jorden omkring 420 meter under havets overflade. Markusevangeliet kapitel 1, vers 9 fortæller: "I de dage skete det, at Jesus kom fra Nazareth i Galilæa og blev døbt af Johannes Døberen i Jordan". Stedet, hvor det skete, ligger cirka 10 km øst for Jericho nær Det Døde Hav.

Jerusalem 
Jerusalem "Den Hellige Stad" er noget ganske særligt for både jøder, kristne og muslimer. Her stod det jødiske tempel, her blev Jesus korsfæstet, og her steg Muhammed op igennem de syv himle på sin natlige rejse. Hver fredag vugger de ortodokse jøder i bøn ved Grædemuren som indledning til sabbatten. Langfredag bærer de kristne kors på Via Dolorosa. På Tempelpladsen over Grædemuren beder muslimerne fredagsbøn med ansigtet vendt mod Mekka. Jerusalem kan virke så stærkt, at pilgrimme kommer i ekstase, ja, endog tror, at de er Messias. Man kalder det "Jerusalem-syndromet". Jerusalem og dets forstæder ligger i Judæa-bjergene cirka 8-900 meter over havet. Byen kaldes også for Davids By, Zions Stad, Fredens By og Den Gyldne Stad. Arkæologer mener, at Jerusalem har været beboet siden 3200 f.Kr. Babyloniske skrifter fra 1400-tallet f.Kr. nævner Urasalim, og 1. Mos. 14 fortæller, at Melkisedek var konge i Salem (fred). Byens historie har dog været alt andet end fredelig. Dens historie har været præget af utallige voldsomme og blodige erobringer på grund af byens beliggenhed, religion og adgang til kildevand. Omkring 1000 f.Kr. erobrede David byen fra jebusitterne, og hans søn Salomon byggede det første tempel til Pagtens Ark. Siden da har Jerusalem været jødernes hellige by. Efter Jesu korsfæstelse i år 30/34 blev Jerusalem de kristnes Hellige Stad, og under Kalif Omar kom muslimerne med i år 638. Det er byen for de tre monoteistiske religioner. Den Gamle Bydel, der er fyldt med kirker, synagoger, moskéer, helligdomme og ruiner, er omgivet af en høj ydermur. Bydelen er opdelt i fire områder, der kulturelt er meget forskellige: Det kristne kvarter med Gravkirken (de kristnes helligste sted), det muslimske kvarter med de nærliggende moskeer på Tempelpladsen (muslimernes 3. helligste sted efter Mekka og Medina), det jødiske kvarter med Grædemuren (jødernes helligste sted) og det armenske (kristne) kvarter.

Ingen by i verden har vel på så lille et areal samlet en så værdifuld skat af religiøse og historiske minder, som vidner om en kultur, der har sine rødder tusinder af år tilbage. I nyere tid foreslog FN i 1947, at Jerusalem fik international status, men efter staten Israels oprettelse og krigen i 1948, kom Østjerusalem under Jordan. Israel gjorde Vestjerusalem til hovedstad, hvilket kun blev anerkendt af ganske få lande. I 1949 flyttede Knesset, det israelske parlament og flere ministerier til Jerusalem. Byen var delt med pigtråd, landminer og betonmure indtil 1967, hvor hele Østjerusalem efter Seksdageskrigen kom under israelsk herredømme. I 1980 vedtog Knesset en lov, trods internationale protester, der gav Jerusalem status som Israels udelelige hovedstad.

Oliebjerget og Gethsemane have
Oliebjerget er et højdedrag øst for Jerusalem. Det har fået navn efter de mange oliventræer, som gror på skråningerne. Oliebjerget nævnes flere gange i Biblen, navnlig i Det Ny Testamente i forbindelse med fortællingerne om Jesus. Fadervorkirken eller Pater Nosterkirken ligger på toppen af Oliebjerget. Kirkens grotte regnes, ifølge biblen, som stedet, hvor Jesus bad fadervor med sine disciple. Ved grotten står der en skulptur i granit udført af den danske billedhugger Erik Heide. Den symboliserer den fromme Bisp Svend af Viborg og den barske admiral Eskild, 2 brødre på pilgrimsrejse i Det Hellige Land. Klostergården findes der i dag tavler af glaserede fliser med fadervor på mere end 60 forskellige sprog – heriblandt dansk. I Gethsemane have ved foden af oliebjerget ligger All Nations kirken. Det menes at være stedet hvor Jesus opholdt sig efter den sidste nadver forud for sin anholdelse og korsfæstelse. Gethsemane have er en olivenlund, og her findes i dag oliventræer, som menes at stamme fra Jesu tid. Efter nadveren gik Jesu sammen med tre af sine disciple ind i Gethsemane Have for at bede. Jesus bad tre gange til Gud, fordi han var bange for det, der skulle ske ham. Han ønskede, at de tre disciple vågede sammen med ham, men de faldt hele tiden i søvn, så Jesus bad alene i natten. Stedet nævnes både i Mattæus- og i Markusevangeliet. På den anden side af Oliebjergets skråninger ligger landsbyerne Betfage og Betania, hvor flere i kredsen omkring Jesus boede, og hvor Jesus opholdt sig det meste af påskeugen. Det var i Betfage, at disciplene fandt æslet til Jesus, som han red på Palmesøndag, da han indtog Jerusalem.

Via Dolorosa
Via Dolorosa eller Smertens Vej ligger i Jerusalems gamle bydel. Vejen anses for at være den rute Jesus gik med korset på vej til sin korsfæstelse. Via Dolorosa er afmærket med 9 af de 14 "stationer" (de resterende fem er inde i Gravkirken).

De ni stationer på Via Dolorosa er:

1. Hvor Jesus dømmes til døden.
2. Hvor Jesus gives korset.
3. Hvor Jesus falder for første gang.
4. Hvor Jesus møder sin mor, Maria.
5. Hvor Simon fra Kyrene hjælper med at bære korset.
6. Hvor Veronika tørrer sveden af Jesu ansigt.
7. Hvor Jesus falder for anden gang.
8. Hvor Jesus taler til Jerusalems døtre, der græder og jamrer.
9. Hvor Jesus falder for tredje gang.

Disse ni følger Jesu lidelsesberetning. Medens mange gadenavne i Jerusalem er oversat til engelsk, hebraisk og arabisk, har Via Dolorosa altid været kendt under sit latinske navn.

Golgata - Jesu Gravkirke
Jesu Gravkirke kaldes også Den Hellige Gravs Kirke, og er bygget på Golgata på det sted hvor Jesus ifølge kristendommen blev korsfæstet. Kirken indeholder den grav, hvori Jesus ifølge legenden blev lagt efter sin død, og den har derfor været et vigtigt pilgrimsmål for kristne siden 4. årh. Kirken er i dag fælles for en lang række forskellige kristne grupperinger, som hver råder over egne kapeller.

Grædemuren
En kvadratisk plads benævnt tempelpladsen er bygget over en naturlig høj i Jerusalems gamle bydel i den østlige ende over for Oliebjerget. Da pladsen både er et meget vigtigt sted for jødedommen og islam er det et af de mest omstridte religiøse steder i hele verden. Her stod det jødiske tempel fra cirka år 1000 f.Kr. til år 70 e.Kr. I dag ligger Klippemoskeen på pladsen (opført i år 691) foruden Al-Aqsa Moskeen (opført cirka år 638). Området regnes for islams tredjehelligste sted efter Mekka og Medina. Tempelpladsens vestlige mur, Grædemuren, er i dag eneste tilbageværende vidnesbyrd om jødernes tempel, og er jødernes helligste sted. Grædemuren var den sydvestlige del af muren omkring Herodes' tempelkompleks i Jerusalem. Siden år 70 e.Kr. har jøder her sørget over tabet af templet, og muren har været grundstenen i jødernes religiøse og nationale bevidsthed. Under det jordanske styre i perioden fra 1948 til 1967 var jøder forment adgang. Efter Seksdageskrigen blev bedestedet retableret og udvidet. Navnet Grædemuren henviser til jødernes klage ved muren over templets ødelæggelse. 

Betlehem
Betlehem ligger på den sydlige del af Vestbredden, syd for Jerusalem. I byen bor der 45.000 palæstinensere og kun få kristne. Ikke desto mindre har Betlehem meget stor betydning for den kristne tro. Alle kender juleevangeliet, hvor Joseph og Jomfru Maria drog til Betlehem, og Jesus blev født i en stald indrettet i en grotte.

Fødselskirken
”Det skete i de dage, at der udgik en befaling fra Kejser Augustus at alverden skulle skrives i mandtal. Derfor drog han med sin forlovede Maria dertil, for at de kunne blive skrevet ind som indbyggere i kejserens rige. Mens de var her, kom tiden, hvor Maria skulle føde”. Sådan indleder Lukas sin beretning om Jesus fødsel. Josef stammede fra byen Betlehem. Bibelen fortæller, at der ikke var plads i herberget på grund af de mange tilrejsende, så Maria endte med at føde sit barn i hulen, som fungerede som en stald for dyr. På den tid var det ikke ualmindeligt at folk boede sammen med deres dyr i huler i klipperne. Meget tidligt kom kristne til stedet og tilbad Jesus. Den første kirke blev bygget i år 323 af kejser Konstantin. Af den knap 1700 år gamle bygning kan man i dag kun se noget af mosaikgulvet og døbefonten. Kirken blev senere udvidet under Justinian i år 540. Gulvet og taget er blevet skiftet flere gange, men murene stammer fra Justinian. Kirkens indre blev fornyet af korsfarerne i 1100-tallet, men det er i det store og hele Justinians kirke med korsfarernes interiør. Muslimske herskere i landet, som befalede at kirkerne skulle ødelægges, skånede dog Fødselskirken. Men det marmor, som dækkede kirken, blev fjernet i 1500-tallet og brugt til at udsmykke Klippehelligdommen i Jerusalem. Hovedfløjen af Fødselskirken er en typisk græsk-ortodoks kirke med røgelse, ikoner og altre. Går man ned i krypten under kirken, viser en forgyldt sølvstjerne i gulvet det sted, hvor Jesus ifølge traditionen blev født.

Skt. Katarina Kirken med De Uskyldige Børns Kapel
Sankt Katarina Kirken ligger lige ved siden af Fødselskirken. Her transmitteres julenats højmesse til hele verden. Ved kirkens sydmur fører en trappe ned til De Uskyldige Børns Kapel, kapellet for de drengebørn under 2 år, som Herodes skulle have befalet dræbt.                

Holocaustmuseet Yad Vashem
Yad Vashem i Jerusalem blev oprettet af det israelske parlament, Knesset, i 1953 (åbnede i 1957) med det formål at dokumentere det jødiske folks historie under Holocaust at sikre mindet om hver enkelt af de seks millioner ofre og at videregive historien om Holocaust til kommende generationer. Et nyt og moderniseret Yad Vashem (åbnede i 2005 under overværelse af en række statsoverhoveder og regeringsledere - deriblandt daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen) skal sikre, at også nye generationer vil få et nødvendigt indblik i Holocaust. Udenfor Jerusalem på de nøgne bjergsider har de overlevende fra Hitlers forfølgelser siden 1948 plantet 6 millioner træer, der i dag udgør en hel skov af livskraftige træer. Skoven har to slags træer, cypresser og pinjer. En cypres for hvert myrdet barn, og en pinje for hvert myrdet voksen. Disse træer, som alle har sjæl, gror nu i Israels jord nær den savnede og elskede hellige stad.

Knesset
Knesset er navnet på landets parlament, og har ét kammer som består af 120 medlemmer, som vælges for en fireårig periode. Knesset har eksisteret siden 1949, og har siden 1966 haft til huse i bydelen Kiryat Ben-Gurion i Jerusalem. Navnet Knesset betyder forsamling på hebræisk og relaterer til den store forsamling (Knesset Ha-Gdola), som i årene cirka år 410 f.Kr. - 310 f.Kr. under Esra og Nehemia, mødtes i Jerusalem og samlede teksterne til Bibelen (Det Gamle Testamente), som beskrevet i bogen Nehemia. Denne "store forsamling" bestod ligeledes af 120 medlemmer, som mødtes her efter jødernes tilbagevenden fra det babyloniske fangenskab. Vi ser Knesset udefra.

Bogens Helligdom ”Shrine of the book” med Dødehavsrullerne.
Israel Museum er Israels nationamuseum. Det ligger i den vestlige del af Jerusalem ikke langt fra Knesset, og blev opført i 1965 under den daværende borgmester Teddy Kollek. Den store kuppel på museet er formet som låget på en krukke, som symboliserer de 11 krukker, der blev fundet i Qumran ved Det Døde Hav med cirka 800 skriftruller med beretninger fra Det gamle Testamente. Museet dækker et areal på 50.000 m2 med en have på 24.000 m2 og har ca. 950.000 besøgende om året. Museet er især kendt for afdelingen Bogens Helligdom, hvor nogle af skriftrullerne fra Det Døde Hav findes. 

Kong Herodes fæstningsværk på Masadaklippen.
Masada er en klippefæstning, der ligger på en næsten 400 m høj og stejl klippe i Negev ørkenen nær Det Døde Hav. I årene 37-34 f.Kr. lod Herodes den Store bygge et palads i den ene ende af palteauet. Fæstningen måler over 700 meter fra nord til syd og over 350 meter fra øst til vest. Myten om Masada fortæller, at jødiske separatister, der kæmpede mod den romerske overmagt, erobrede Masada fra romerne i år 66 e.Kr. I år 72 belejrede en romersk armé på 15.000 mand fæstningen, hvor der da befandt sig næsten 1000 mænd, kvinder og børn. Mændene i fæstningen bliver i beretningen kaldt zeloter. Først i år 73 kunne romerne indtage Masada, men som en sidste udvej begik forsvarerne kollektivt selvmord - hellere dét end at havne i romernes hænder. Denne hændelse gjorde Masada til et symbol for den jødiske modstand mod al fremmed herredømme. Indtil for nylig afgav de israelske jægersoldater deres troskabsed på dette symbolske sted. Ifølge historikere er historien tvivlsom, men passer godt i den jødiske nationalisme

Det Døde Hav
Det Døde Hav, der er en saltsø, dækker et areal på cirka 750 km2, og ligger på grænsen mellem Jordan, Israel og den palæstinensiske Vestbred. Søen ligger cirka 420 m under havets overflade og er cirka 400 m dyb. Det er det lavest liggende sted på Jorden. Det Døde Hav ligger i et ørkenområde, og kun Jordanfloden og enkelte kilder forsyner saltsøen med vand. Vandspejlet har været faldende siden 1935, især som følge af øget brug af Jordanflodens vand. Ud over det høje saltindhold på 33 % (saltindholdet i Middelhavet er 3,5 %) er Det Døde Hav også rigt på mineraler. Det er ikke muligt for et menneske at synke til bunds i det saltholdige vand. Det mineralrige vand har gavnlig indvirkning på hudsygdomme som blandt andet psoriasis, uren hud og eksem. På grund af det høje saltindhold findes der intet højerestående liv i søen, deraf navnet. Sydligst i Det Døde Hav afsnører Al-Lisan-halvøen et lavvandet bassin. Hertil oppumpes vand fra selve Det Døde Hav, og det fungerer som inddampningsbassin for kali-, brom- og magnesiumsalte til brug for kemiske virksomheder i Safi i Jordan og Sedom i Israel. I bibelsk tid lå søen endnu lavere, og nogle arkæologer mener, at ruinerne fra Sodoma og Gomorra må ligge på søens bund. Søens bredder er golde og ubeboede bortset fra enkelte områder med badestrande, restauranter og hoteller, der tilbyder helsegivende mudderbade.

Dødehavsrullerne
Bogrullerne med Esajas’ Bog fra Qumran er skrevet af essenerne, en sekt, der for 2.000 år siden etablerede et kloster med værksted, religiøst bad, bibliotek og produktion af religiøse skrifter ved den nordvestlige ende af Dødehavet. Her skrev essenerne Esajas’ Bog af efter gamle skrifter på nyt skind. Essenerne forseglede dem herefter i lerkrukker, som blev lagt i 11 huler i Qumran. I år 68 e.Kr. blev essenerne imidlertid spredt af romerne, og de kom aldrig tilbage. I 2000 år var de glemt. I 1947 gik hyrden Muhammad edh Dhib i området med sin hjord af geder. Han ledte efter en bortkommet ged og kastede en sten ind i en hule i håb om at skræmme geden ud. Men i stedet for brægen hørte han noget blive knust. Det viste sig at være gamle lerkrukker. De indeholdt hverken guld eller ædelstene, men derimod Guds eget ord på 2000 år gamle skindruller. I en af de gamle bogruller var der bl.a. profetier om, at staten Israel skulle oprettes på én dag. ”Hvem har hørt mage, hvem har set dets lige? Kommer et land til verden på én dag? Fødes et folk på et øjeblik?” (Esajas Bog kap. 66, 8). Sådan lyder profeten Esajas profeti om, at staten Israel skal blive til på én dag. Den gik bogstaveligt talt i opfyldelse den 14. maj 1948 mellem klokken 16.00 og 17.30 før sabbatten, hvor Israels første premierminister David Ben-Gurion proklamerede oprettelsen af staten Israel.

 

 

 

 

 

 

Flyv fra

Fly letter

Rejsen er fra Billund eller København. Som udgangspunkt tager Gislevs rejseleder med fra Billund.

Flybilletter

Seneste mødetid i Billund og Københavns Lufthavn fremgår af brevet, der fremsendes sammen med flybilletterne ca. 10 dage før afrejse.
Venligst fremsend en kopi af dit pas til Gislev Rejser ved bestilling af rejsen, så vi kan informere flyselskabet om pasnummer og fødselsdato.

Vigtigt

Venligst henvend dig til rejselederen FØR check-in.

Billund lufthavn

Læs mere her: www.bll.dk

Adresse

Passagerterminalen 10
7190 Billund

Mødetid

Seneste mødetid i Billund Lufthavn fremsendes sammen med informationsmateriale senest 10 dage før afrejse.

Mødested

Mødested er ved selv check-in skrankerne A-B (se kort). Her venter rejselederen.


Kort

Rundrejse i Israel