Skip to main content
  • Japan
  • Indien
  • Vietnam
  • Cuba
  • Canada
  • Australien
  • USA
  • Cambodja
  • Asien
  • Egypten

Guide: 10 fjerne rejsemål med UNESCO-verdensarv

UNESCO satte sidste år fem nye, danske seværdigheder på listen over Verdensarv.

Vi her kigget vores store rejsekatalog igennem og fundet 10 fantastiske rejsemål uden for Europa, der alle kan bryste sig af at have bygningsværker eller naturområder på den prestigefyldte liste.

Så spænd flyselen og tag med på en spændende jordomrejse med 10 fantastiske UNESCO-stop på vejen. Og hvem ved. Måske du bliver inspireret til din næste rejse ud i den store verden undervejs?

1. Angkor Wat i Cambodja

Vi starter vores UNESCO-verdensrejse i det nordlige Cambodja tæt ved byen Siem Reap, hvor Angkor Wat-tempelkomplekset ligger. Det blev opført i begyndelsen af det 12. århundrede og står i dag som et evigt testamente til khmerernes fantastiske ingeniørkunst.

I khmerernes storhedstid var templet centrum i en enorm by, der bredte sig rundt om templet med de karakteristiske, spidse tårne, og selvom den omkringliggende by i dag er forsvundet, er det stadig en fantastisk oplevelse at se, hvordan ældgamle træer, buske og palmer over tid er vokset sammen med de majestætiske bygninger, der stadig er ekstremt velbevarede.
Templet blev genopdaget i 1857, og siden har det udviklet sig til Cambodjas absolut største turistattraktion og et rejsemål, som mange mennesker verden over bare må se med egne øjne.

Det kan du også komme til, hvis du tager med på vores rundrejse til Cambodja, Mekong og Vietnam.

2. Ha Long-bugten i Vietnam

Vi rejser videre mod øst, hvor Ha Long-bugten befinder sig. Bugten ligger lidt øst for Hanoi i Vietnam og består af mere end 1.600 karakteristiske limstensklipper, der rejser sig lodret op af det blå vand. Bugten kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1994 som det første sted i Vietnam, og siden da er turister fra hele verden blevet betaget af stedets skønhed og den spændende geologiske fortælling, der knytter sig til området.

Hele bugten, der strækker sig over et areal på mere end 1.500 km2, er spækket med små laguner og grønklædte limstensklipper, og særligt i morgendisen og ved solnedgang opstår nogle billedskønne øjeblikke, når lyset spiller sammen med de mange smukke klippeformationer i det blå vand.

Både morgendis og solnedgang over Ha Long-bugten kan du opleve, hvis du tager med på vores rundrejse til Vietnam fra nord til syd, hvor vi blandt andet tager på en overnatningstur på en båd i bugten.

3. Taj Mahal i Indien

Vi bevæger os fra kalkstensklipper til marmorsten og fra Vietnam til Indien. Her beordrede Shah Jahan nemlig i 1632 opførelsen af et kærlighedsmausoleum for sin netop afdøde hustru, Arjumand Banu Begum. De næste 16 år arbejdede 20.000 mennesker – og 1.000 elefanter, der slæbte marmor fra de fjerneste steder i regionen til byggepladsen – på at gøre Taj Mahal færdigt.

Resultatet blev et af de smukkeste og mest imponerende paladser, menneskeheden nogensinde har frembragt, og i dag står Taj Mahal som symbolet på kærlighed og ypperlig ingeniørkunst i byen Agra lidt syd for Delhi.

Paladset blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1982, og 10 år senere blev Prinsesse Diana fotograferet, i ensom majestæt uden sin ægtemand Prins Charles, foran kærlighedstemplet, der dermed blev symbolet på det, prinsessen manglede i sit eget liv; kærlighed.

Du kan opleve det fantastiske palads og sidde på samme bænk som Prinsesse Diana, hvis du tager med på vores rejse til Indiens Gyldne Trekant.

4. Grand Canyon i Arizona, USA

Det næste stop på vores UNESCO-jordomrejse ligger i USA. Nærmere betegnet i staten Arizona, hvor du kan opleve naturfænomenet Grand Canyon, der er så enorm, at tal og måleenheder på det nærmeste mister deres betydning. Kløften er 446 km lang, 29 kilometer bred på det bredeste sted, næsten to kilometer dyb og i bunden af den flyder Colorado-floden, der har sit udspring langt mod nord i Rocky Mountains.

Den gigantiske kløft blev kategoriseret som UNESCO-verdensarv i 1979, men allerede 6 millioner år før det blev den dannet, da føromtalte Colorado-flod begyndte at ”grave sig ned” i det lag af kalksten, der siden udviklede sig til den smukke kløft.

Selvom Grand Canyon ved første øjekast kan virke gold og ufremkommelig, så er den hjemsted for en lang række af de dyr, vi forbinder med USA. Det er ikke usædvanligt at se kongeørne, kondorer og falke svæve over kløften på jagt efter bytte, og på de stejle skrænter lever både væddere, slanger, prærieulve og sågar bjørne.

Oplev Grand Canyon med Gislev på denne rundrejse i det vestlige USA.

5. Kongebyen Anuradhapura i Sri Lanka

Fra kongeørne over Grand Canyon til rigtige konger i Sri Lanka. Næste stop på turen er kongebyen Anuradhapura, der blev grundlagt 400 år f.kr. som hovedstad i Sri Lankas første kongerige – og hjemsted for den royale familie helt frem til år 1017, hvor den blev overrendt af den sydindiske hær. Byen blev genopbygget og restaureret af briterne i 1800-tallet, og i dag er den et veritabelt skatkammer af klostre, templer og statuer spredt ud over hele det UNESCO-fredede område.

En af byens hovedattraktioner er det runde, buddhistiske tempel, Jetavanaramaya Dagoba, der stadig den dag i dag er en af verdens største murstensbygninger og en storslået oplevelse at se, når solens stråler bager ned på de ældgamle sten. I Anuradhapura findes også det berømte træ Sri Maha Bodhi, der siges at være det ældste træ i verden plantet af mennesker. Træet er blevet passet og plejet konstant gennem de sidste 2.300 år – i både krigs- og fredstider.

Du kan opleve Anuradhapura og en lang række af Sri Lankas andre skønne seværdigheder på vores rundrejse til Perlen i Det Indiske Ocean.

6. Pyramiderne i Giza i Egypten

Efter en kort sejltur over Det Røde Hav fra Jordan befinder man sig i Egypten, der er rigt repræsenteret på UNESCOs Verdensarvsliste. Men når det kommer til ikoniske, menneskeskabte bygninger, så er der ingen over eller ved siden af pyramidekomplekset i Giza.

De i alt ni pyramider, der ud over Sfinxen og en lang række andre templer og bygningsværker udgør det store UNESCO-bevarede område, blev opført for omkring 4.500 år siden.
Dengang lå området selvsagt midt ude i ørkenen, men i dag har millionbyen Kairo bredt sig så meget, at den næsten grænser op til de ældgamle pyramider.

Over alt andet i området troner den enorme Cheopspyramide, der blev opført som gravmonument for Kong Cheops, der regerede i Egypten fra ca. 2589-2566 f.v.t. Pyramiden måler imponerende 138 meter i højden (det er mere end tre gange Rundetårn oven på hinanden) og man anslår, at det tog 100.000 arbejdere omkring 20 år at konstruere den.

Ud over at være UNESCO-verdensarv så er Cheopspyramiden også den eneste af Antikkens Syv Vidundere, der stadig findes, og af den grund er det en kulturoplevelse, som mange mennesker har på deres liste over steder, de drømmer om at besøge.

Hvis du også har pyramiderne i Giza på din ønskeliste, så skal du tage med på vores flodkrydstogtsrejse gennem Egypten, hvor vi bl.a. besøger det majestætiske bygningsværk.

7. Nikko National Park i Japan

Vi forlader Giza, krydser Det Indiske Ocean og Stillehavet og bevæger os cirka 4.000 år frem i tiden. Der findes nemlig næppe nogen mere imponerende samling af helligdomme i Japan end de 103 templer, mausoleer, klostre og statuer, der udgør helligdommene i Nikko.
De mange templer er blevet opført over flere hundrede år midt i Nikko-nationalparkens smukke, grønne landskab, og de er således både et testamente til japanernes ældgamle gudedyrkelse og en velbevaret påmindelse om de militære ledere (shoguns), der har haft nærmest guddommelig status i det japanske samfund siden 1600-tallet.

Hovedattraktionen blandt templerne i Nikko er Toshogu-helligdommen, der blev opført i 1600-tallet til ære for Tokugawa Ieyasu, der var grundlægger af Togugawa-shogunatet. Pagoden bliver af mange betragtet som det smukkeste og mest overdådigt udsmykkede tempel i Japan, og de mange detaljerede træudskæringer og guldbelagte tage har derfor også været kategoriseret som UNESCO-verdensarv siden 1999.

På rundrejsen Grand Japan besøger vi blandt meget andet helligdommene i Nikko, og du kan læse mere om dem og rejsen til Solens Rige lige her.

8. Viñales-dalen i Cuba

Cuba er fattig på templer men rig på gamle amerikanerbiler, forfaldne huse, cirgarrygende kvinder og Che Guevara. Det er dog ikke på grund af føromtalte, at denne UNESCO-turs næste stop er den største ø i Caribien. Længst mod vest i det fascinerende land ligger nemlig et område, som på grund af sin skønhed, unikke natur og ældgamle tobaksplantager kom med på den prestigefyldte liste i 1999.

Viñales-dalen er karakteriseret ved sine mange kalkstensbjerge, der stikker op blandt de grønne og frodige tobaksmarker og danner et meget smukt og ganske særpræget naturfænomen. Netop tobaksmarkerne er en af årsagerne til, at denne farverige dal er kommet på UNESCO’s verdensnarvsliste. Her dyrker man nemlig stadig tobakken efter ældgamle dyrkningsmetoder, hvilket frembringer noget af verdens fineste tobak.

Det er en mageløs flot oplevelse at køre igennem den store dal, der også byder på både kalkstenshuler, vandfald og smukke vandreruter, og du kan se den med egne øjne, hvis du tager med på vores rundrejse i Cuba.

9. Uluru-Kata Tjuta National Park i Australien

Fra et mageløst naturfænomen til et andet. Midt i den australske outback ligger nemlig et af klodens mest sælsomme og imponerende af slagsen. På den flade slette i Northern Territory rejser klippeformationen Uluru (også kendt som Ayers Rock) sig i 335 meters højde og ligner noget, der er dumpet ned på vores klode fra det ydre rum.

Den enorme sandsten er ikke en del af en bjergkæde men ligger i ensom majestæt midt i det flade, australske vildnis, og når morgensolen rammer stenens bløde sider, skaber det nogle helt fantastiske naturscenarier, som turister rejser langvejs fra for at opleve.

Uluru er en helligdom for den oprindelige befolkning, anangu-folket, der i årtusinder har brugt klippen til hellige ritualer og gudedyrkelse. Det bevidner de mange malerier og ristninger i Ulurus klippehuler også om, og den dag i dag står klippen som symbolet på selvstændighed og kampen mod undertrykkelse af de oprindelige aboriginere.

På vores rejse gennem Australiens højdepunkter besøger vi nationalparken og Uluru, hvor vi også spiser aftensmad, mens solen bader den ikoniske klippe i sine orange stråler.

10. Lake Louise i Canada

Vi slutter vores UNESCO-rundrejse i Canada. I 1984 blev The Canadian Rocky Mountain Parks optaget på UNESCO’s liste over verdensarv. Området dækker fire separate nationalparker i den canadiske del af Rocky Mountains, og et af de smukkeste steder i det enorme område er uden tvivl Lake Louise.

Lake Louise fyldes løbende op med smeltevand fra gletsjerne på de omkringliggende bjerge, og det er det høje indhold af stenmel i vandet – og solens stråler der filtrerer ned gennem det - der giver søen sin karakteristiske turkise farve. Netop det turkise vand sammenholdt med de smukke, omkransende bjerge og det ofte helt flade vandspejl gør, at billedet af den smukke sø pryder mangt en turistbrochure for Canada.

Søen fik navnet Ho-Run-Num-Nay af de stammer, der beboede området for tusindvis af år siden, og det var først, da de britiske bosættere i 1800-tallet ville ære Dronning Victorias datter, Princess Louise, at søen fik sit nuværende navn.

Du kan opleve den smukke sø, når vi rejser rundt i det vestlige Canada på rejsen Canada Vest.

Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!
Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!

Få inspiration og bliv opdateret med aktuelle rejsetilbud og nyheder. Hver måned deltager alle modtagere af nyhedsmailen i lodtrækningen om et gavekort à kr. 1000

62 29 12 10Se åbningstider
Luk menu