Skip to main content
  • New Zealand
  • Norge
  • Tyskland
  • Schweiz
  • Japan
  • Alaska
  • Sri Lanka
  • New Zealand
  • Norge
  • Tyskland

På sporet af verdens smukkeste togtureKom med på eventyr på skinner, når vi guider dig gennem ti af verdens mest ikoniske og betagende togruter. Vi begynder i Schweiz, der er så begunstiget med imponerende togstrækninger, at landet har hele tre af slagsen med i denne guide. Go’ tur!

1. Gotthard Expressen fra Flüelen til Lugano

Gotthard Expressen er navnet på det tog, der skærer sig gennem de sydlige schweiziske alper fra Flüelen til Lugano. På den godt to en halv time lange tur passerer toget bl.a. barokkirken i Wassen, der om noget er blevet billedet på schweizisk alpeidyl. Bag den hvide kirke troner de høje, grønne bjerge, og når de forsvinder bagude, venter endnu flere mageløse naturoplevelser i Uri Reuss-dalen og gennem den imponerende Gotthardtunnel, inden rejsen slutter ved Luganosøens bred, hvor de mange palmer og det tropiske klima står i skærende kontrast til de sneklædte bjergtinder og de mange alpehytter, der ellers præger den smukke togtur.

2. Bernina Expressen fra Tirano til St. Moritz

Vi bliver i den sydlige del af alperne men rykker ind over grænsen til Italien, hvor Bernina Expressen forlader perronen i byen Tirano. Forude venter en af verdens smukkeste togruter, og de store panoramavinduer sikrer, at du har de bedste forudsætninger for at få det hele med, inden turen slutter i den mondæne ferieby St. Moritz. Den 122 kilometer lange togstrækning tager cirka fire timer at tilbagelægge, og undervejs passeres bl.a. Ospizio Bernina i 2.253 meters højde. Ruten byder på intet mindre end 196 viadukter og broer, og flere gange undervejs slår togbanen et skarp sving, så der er frit udsyn til bagenden af toget, der bugter sig gennem det betagende landskab.

3. Glacier Express fra St. Moritz til Zermatt

Det tager cirka otte timer at køre med Glacier Express fra St. Moritz til Zermatt. Men vi garanterer, at det bliver nogle af de mest betagende otte timer, du kommer til at opleve i dit liv. Toget er udstyret med panoramavinduer, og gennem dem kan du bl.a. nyde synet af Rhinkløften, der på grund af de høje klipper, der troner over den brusende flod, har fået tilnavnet ”Schweiz’ Grand Canyon”. Toget passerer Oberalppasset i 2.044 meters højde samt de seks viadukter på den gudesmukke strækning mellem Preda og Bergün, og i det hele taget lever ruten op til det slogan, schweizerne selv har givet den; Vinduet til alperne. Efter en episk rejse gennem kantonerne Graubünden, Valais og Uri bliver man budt velkommen til Zermatt af Toblerone-bjerget Matterhorn, der troner over ankomstbyen.

4. Flåmsbanen i Norge

Norge mangler ikke smuk natur, men få steder i det lange land er den så imponerende som på den 20 kilometer lange togtur mellem Myrdal og Flåm. Her langs Flåmselvi-elven slanger togskinnerne sig gennem det kuperede terræn, mens vandfald og skovklædte bjerge glider forbi vinduet. Både nordmændene og rejsemagasinet Lonely Planet kalder ruten for verdens smukkeste. Den beskrivelse er svær at være uenig i, når man gennem de åbne togvinduer kan høre lyden af den brusende elv blande sig med den klare luft og synet af tusindvis af birketræer på bjergskråningerne. Turen kan køres i begge retninger og slutte i enten landsbyen Flåm, der ligger ved Flåmsevis udløb i den majestætiske Aurlandsfjord, eller ved den rødmalede Myrdal-station, der ligger midt imellem de høje, norske fjelde.

5. The Ffestiniog Railway i Wales

Mange tænker nok instinktivt på Skotlands vidtstrakte bakker, når snakken falder på det sagnomspundne højland. Men i Wales findes et naturscenarie, der i dén grad giver skotterne kamp til stregen. Snowdonia er navnet på den nationalpark, The Ffestiniog Railway kører igennem, og her venter en naturoplevelse af de helt store på den 75 minutter lange tur fra havnen i Porthmadog til minebyen Blaenau Ffestiniog. Ruten er anlagt, så vognene i første halvdel af 1800-tallet kunne udnytte tyngdekraften og trille hele vejen ned til havnebyen Porthmadog med deres last af skifer fra minen i Blaenau Ffestiniog. I dag trækkes togstammen af et restaureret lokomotiv, og det føles vitterligt som at rejse tilbage i tiden, når dampen fra skorstenen driver ned langs toget, mens vandfald, Harlech-slottet og Snowdonias takkede bakker præsenterer Wales fra sin smukkeste side.

6. Alaska Railroad fra Fairbanks til Denali

Hvis du virkelig vil opleve vildmarken, så er der ingen vej uden om USA’s nordligste stat. I Alaska er der langt mellem byerne, og når man kører igennem de nærmest uendelige landskaber, så forstår man, hvorfor staten har fået tilnavnet ”The last frontier”. Alaska Railroad strækker sig godt 750 kilometer fra Fairbanks til Seward, og selvom ruten i dag fortrinsvis tilbagelægges af nysgerrige turister ombord på panoramatoget The Denali Star, så hænger auraen fra fortidens skovhuggere, lykkeriddere og guldgravere stadig i luften, når man kører igennem de enorme fyrreskove, over ældgamle stålbroer og stopper ved de små handelsstationer langs ruten. En af de mest ikoniske strækninger på Alaska Railroad er turen fra Fairbanks til Denali. Her kører toget gennem den centrale del af den enorme stat med kig til sletter, floder og skove, inden det stopper ved USA’s højeste bjerg; det betagende Mount Denali, der med sine 6.190 meter troner over nationalparken af samme navn.

7. Gennem Sri Lankas te-marker fra Kandy til Nuwara Eliya

I midten af 1800-tallet begyndte de britiske kolonister at anlægge en jernbane, der skulle gøre det nemmere for kaffeplantageejere af fragte deres dyrebare bønner fra højlandet omkring Kandy til havnebyen Colombo. Da jernbanen stod færdig, havde en smitsom svamp gjort det af med kaffebønnerne, og produktionen var blevet lagt om til te. Det betyder, at man i dag kan køre på en af verdens mest betagende – og velduftende – togstrækninger gennem tilsyneladende endeløse te-marker, togstationer fra kolonitiden og masser af unikke naturscenarier. Fra den gamle kongeby Kandy går turen stødt opad mod Nuwara Eliya, der er Sri Lankas højst beliggende by. Undervejs på den cirka fire timer lange tur kan du købe lokale delikatesser fra de sælgere, der stiger på toget på de små stationer langs ruten, og selvom vognene ofte er gamle og tæt pakkede af både lokale og turister, så er der få togture i denne verden, der er mere episke end rejsen gennem det smukke, sri lankanske te-landskab.

8. Coastal Pacific i eventyrlige New Zealand

New Zealænderne beskriver togruten mellem Picton og Christchurch som stedet, ”hvor bølger og bjerge smelter sammen”. Og det er da også en oplevelse at de helt store at have det enorme Stillehav som konstant rejseledsager, mens søer, bjergkæder, vinmarker og store sælkolonier på skift kæmper om ens opmærksomhed, når man kigger ud ad togets store panoramavinduer. Ruten blev etableret i 1870’erne for at forbinde storbyen Christchurch med de enorme og frodige Canterbury-sletter, og siden er den blevet udvidet, så den i dag går hele vejen til den nordlige spids af Sydøen ved byen Picton. New Zealand er kendt som det ultimative roadtrip-land, og folk fra hele verden strømmer hvert år dertil for at køre de endeløse veje tynde i autocampere. Men har du taget turen hele vejen om på den anden side af kloden, så må du ikke snyde dig selv for en togtur, der med garanti sætter spor i erindringen. Ruten tog mere end 70 år at anlægge, og selvom et stort jordskælv i 2016 ødelagde flere passager på strækningen, så er det i dag muligt at køre hele vejen fra Picton til Christchurch og opleve New Zealand fra sin absolut smukkeste og mest storslåede side.

9. Med Shinkansen gennem Japan

Siden 1964 har Japan udvidet sit net af højhastighedstog med rekordfart, og i dag kan alle store byer på fastlandet nås med Shinkansen, der er fællesbetegnelsen for de mange lyntog, der blæser gennem landet med omkring 300 km/t. Men det er bestemt ikke kun på grund af farten, at en tur med Shinkansen har fået plads på denne liste. Det er nemlig en god blanding af alt japansk at rejse med de lynhurtige tog, der kombinerer klassiske japanske dyder som høflighed og punktlighed med god mad og mageløse udsigter. Ombord på Shinkansen bukker konduktøren høfligt, inden han træder ind i kupeen for at tjekke billetter, og i 2020 viste en opgørelse, at de hundredvis af Shinkansentog, der hver dag tilbagelægger tusindvis af kilometer rundt i det japanske rige, kun er 12 sekunder forsinket i gennemsnit. Køb en ekiben (japansk madpakke der købes på togstationerne) og sæt ris, nudler, fisk, grøntsager og måske et stykke Wagyubøf til livs, mens de smukke landskaber og tætpakkede byer suser forbi vinduet.

10. Rasender Roland på Rügen

Vi slutter rundturen blandt verdens mest betagende togstrækninger tæt på Danmark. På den tyske ø Rügen har toget Rasender Roland i mere end 100 år forbundet de hyggelige badebyer på ferieøen med hinanden og givet turister og lokale mulighed for at rejse med damp langs de smalle skinner. Selve ruten er blot 25 kilometer lang, men den er fyldt med nostalgi, damptogsromantik og smukke kig til Rügens grønne skove, flotte kystlinje, bølgende marker og hyggelige badebyer. En tur med Rasender Roland er måske ikke ikonisk og bjergtagende som mange andre ruter på denne liste, men den er hyggelig, sjov og nostalgisk. Glæd dig til en time i jernbaneromantikkens tegn, når Rasender Rolands tunge hjul kommer i omdrejninger, dampen vælter ud af skorstenen og Rügens smukke landskaber langsomt tøffer forbi.

Læs mere om vores mange rejser med inkluderede togture her

Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!
Tilmeld dig Gislevs nyhedsmail og vind!

Få inspiration og bliv opdateret med aktuelle rejsetilbud og nyheder. Hver måned deltager alle modtagere af nyhedsmailen i lodtrækningen om et gavekort à kr. 1000

62 29 12 10Se åbningstider
Luk menu