The Ellinikon – bæredygtighed og fremtidens bysamfund
Den gamle lufthavn i Athen, Ellinikon International Airport, er i gang med at blive forvandlet til en fremtidsby, som kombinerer bæredygtighed og moderne teknologier med målet om at blive det grønneste sted at bo i Europa. Den nye bydel i Athen bliver placeret ud til kysten og kommer til at bestå af grønne parker, moderne infrastruktur og innovative beboelsesområder, der skal sikre den langsigtede bæredygtighed i projektet. Første spadestik blev taget i 2022, og man forventer at være færdig med lige under halvdelen af projektet i 2025, mens hele den nye bydel vil stå færdig i løbet af 2040’erne. Der er dog allerede nu mulighed for at få et indblik i idéerne bag den banebrydende fremtidsby ved at besøge en af de gamle lufthavnshangarer, hvor der er skabt et oplevelsescenter, som visualiserer The Ellinikon. Her kan du bl.a. se nærmere på Grækenlands første grønne skyskraber, en af de største kystparker i verden og de 50 kilometer fortove og cykelstier, der skal lægges i Ellinikon-bydelen.
Panathinaiko Stadion – Det første moderne olympiske stadion i verden
Et besøg på det olympiske stadion i Athen er et must for sport- og historieinteresserede.
Panathinaiko Stadion er placeret på Ardittos-bakken i centrum af den græske hovedstad, og det blev oprindeligt opført omkring år 330 f.Kr. af den lokale politiker ved navn Lycurgus. Det gamle stadion er siden blevet renoveret af mange omgange. Oprindeligt var stadionet rektangulært, men i det andet århundrede e.Kr., da Athen var styret af Romerne og Kejser Hadrian, blev stadionet rekonstrueret i en hesteskoform og med tribuner af hvidt marmor, hvilket er typiske kendetegn for Romernes stadioner.
I 1896 genoplivede man de olympiske lege med afholdelsen af de første moderne olympiske lege i Athen. Men de oprindelige olympiske lege går helt tilbage til år 776 f.Kr., hvor de blev afholdt i Olympia som en hyldest til grækernes øverste gud Zeus. De sidste olympiske lege blev afholdt i 393 e.Kr. og så først genoptaget igen i 1896 i Athen. Sidste gang, Panathinaiko Stadion husede de olympiske lege, var i 2004, hvor bl.a. marathon-løberne kom i mål på stadionets løbebane.
Under et besøg på Panathinaiko Stadion kan man gå rundt på tribunerne og nede på selve løbebanen og få et indblik i både sportsbedrifterne og historien omkring de olympiske lege. Man ser desuden, hvor den olympiske flamme bliver tændt og slukket hver fjerde år, og man kan sætte sig på de sæder, hvor royale familier og præsidenter for den Internationale Olympiske Komité har siddet igennem tiden.
Lycabettus-bjerget – En fantastisk udsigt
Den græske mytologi er næsten allestedsværende i Athen, og det højeste punkt i byen, Lycabettus-bjerget, med sine 277 meter er ingen undtagelse. Højen, som ligger omkring to kilometer fra Akropolis, var egentlig oprindeligt tiltænkt som byggemateriale til netop Akropolis-templet, men den græske gudinde Athene tabte den store sten, da en ravn bragte hende dårlige nyheder. Den store sten blev liggende og blev senere til Lycabettus-bjerget, som siden er blevet besøgt af såvel lokale som turister, der ønsker at nyde den flotte udsigt over bl.a. Akropolis. På toppen af højen kan man nyde en kop kaffe eller et måltid på restauranten eller besøge de to små kirker, som blev bygget for omkring 150 år siden.
Fra hjørnet af gaderne Aristippou og Ploutarchou kan man tage en tandhjulsbane til toppen af Lycabettus-bjerget, hvilket tager ca. tre minutter. Man kan også gå turen og nyde den gode udsigt.
Plaka-bydelen – Athens gamle centrum
På den modsatte side af Akropolis finder man den gamle bydel Plaka, hvor de snævre gader bugner med små, lokale butikker og hyggelige tavernaer, og her er der både mulighed for at købe diverse håndværks- og delikatesseprodukter og spise en god græsk frokost. Plaka-bydelen er ligeledes hjem til den athenske agora, som i det antikke Athen var byens centrum og demokratiske kilde, hvor politik, handel og filosofi udfoldede sig, og så mener flere arkæologer, at det var her Sokrates endte sine dage i statsfængslet, hvis ruiner man stadig kan besøge i agoraen.
Varvakios-markedet – Noget for enhver smag
I hjertet af Athen ligger byens berømte Varvakios-marked, som er det største madmarked i den græske hovedstad. Varvakios-markedet har mere end 200 boder og er ét stort virvar af dufte, lyde og følelser, hvilket man mærker, så snart man træder ind i de store haller. Her sælger de lokale landmænd, fiskere, slagtere m.fl. deres produkter. Derfor er markedet også stedet, hvor de lokale athenere handler ind, og man får et helt specielt indblik i de lokales passion og madkultur, når man overværer dem udvælge de rigtige råvarer. Om det er friskfanget fisk, store lammekøller, frugt og grønt, oliven, nødder, vin eller ost, så kan man være sikker på, at det kan findes i Varvakios-markedet.
Varvarios-markedet har åbent alle dage undtagen søndag, og det er bestemt et besøg værd, hvis man er sulten eller blot nysgerrig på den athenske madkultur.
SNFCC-kulturcenter – Tilgængeligt for alle
SNFCC åbnede i 2016 dørene for athenerne, som strømmede til det nye kulturcenter ikke langt fra kysten- Fonden bag donationen af det nye kulturcenter ønskede at skabe et offentligt rum tilgængeligt for alle uden diskrimination. SNFCC er et stort område bestående af en af de største operaer i Europa, det nationale bibliotek og en stor landskabspark – alt bygget med fokus på socialt samvær og bæredygtighed. Der tilbydes private guidede ture, som gør stop ved de mest interessante steder både inden- og udenfor, samtidig med at visionen, arkitekturen og bæredygtighed bag SNFCC uddybes nærmere. Derudover besøger man også The Lighthouse, som er områdets højeste punkt, og hvorfra der er en panoramaudsigt over den græske hovedstad.
SNFCC har åbent alle dage, og de guidede ture varer omkring én time.
Bådtur i den Saroniske Bugt med frokost
Athen ligger ikke langt fra den berømte havneby Piræus, hvorfra I kan gå ombord på jeres private sejlbåd, der tager jer med ud i den Saroniske Bugt. Kaptajnen og besætningen sørger for en afslappende sejlads, som tager jer med rundt til små øer og turkisblåt vand, hvor I kan kaste anker og køle af med en dukkert i de indbydende omgivelser. Undervejs på sejlturen bliver der serveret en friskfanget frokost, som bådens kok har tilberedt på grillen. Frokosten nydes sammen med et glas vin og en fantastisk udsigt. Efter frokost sejles der tilbage til Piræus.
NB. Denne udflugt er sæsonbestemt. Kontakt os for at høre nærmere.
Flere slags smagninger på lokalt landbrug nær Athen
Under en times kørsel fra Athens centrum ligger det autentiske græske landbrug kaldet Margi Farm, hvor de producerer organiske fødevarer. Her bliver jordbunden gødet med dyrenes efterladenskaber, og vandingssystemet fungerer uden brug af energi. Omgivet af vinstokke og oliventræer er der på Margi Farm mulighed for at nyde en middag bestående af lokale råvarer i naturskønne omgivelser. Inden I sætter jer til bords og nyder måltidet, vil der være en rundvisning på landbruget samt mulighed for en olivenolie- eller vinsmagning.