Sri Lanka

FLOT RUNDREJSE MED STORBY, HØJLAND, SAFARI, KULTUR OG STRAND

  Elefanter Sri Lanka     

Rundrejse på Sri Lanka med dansk rejseleder

Oplev bl.a. Colombo, Polonnaruwa, Yala National Park, Anuradhapura og meget mere

 • Bemærk: Flyv med Turkish Airlines eller Air Emirates
 • Sri Lanka - en perle i Det Indiske Ocean
 • Flot rundrejse - oplev interessant historie, flot natur og eksotiske strand
 • Rejsen starter med 2 nætter i Colombo - mulighed for fordelagtig shopping
 • Sri Lankas antikke skatte vidner om tusinder års gammel historie
 • Oplev hundredvis af malerier og en 14 meter lang Buddha i Klippe templet
 • Hør den fascinerende historie om kongen der blev muret inde af sin egen søn
 • I bjergene venter templet med Buddhas tand, orkidéer og te-plantager
 • Besøg på det statsejede elefantbørnehjem i Pinnawela - en stor oplevelse
 • Mulighed for at se leoparder, elefanter og bjørne på fotosafari i Yala National Park
 • Alle entréer er inkluderet (værdi ca. kr. 1.200)


På denne flotte rundrejse til Sri Lanka får du mere end 2000 års historie, naturoplevelser i særklasse og skønne strande. Sri Lanka ligger udfor sydspidsen af Indien i Det Indiske Ocean – ét af Østens små mirakler. På rundrejsen oplever du Sri Lankas rige dyreliv, religion og traditioner, som den dag i dag holdes i hævd af den varme og gæstfrie befolkning.

Rejsen til Sri Lanka bringer dig rundt til mange historiske lokaliteter, der er repræsenteret på UNESCOs Verdensarvsliste. Du får en afvekslende rejse, hvor du oplever Sri Lanka med byer, det frodige højland og et naturreservat med elefanter, krokodiller, leoparder, aber og mange andre dyrearter. På kysten har du mulighed for at slappe af og nyde de pragtfulde strande. Det azurblå hav er særlig kendt for de smukke koraller. Hotellerne er velvalgte og af god standard, ligesom vi vil nævne at næsten alle måltider og samtlige entréer er inkluderet i rejsens pris.

Så meget har Gislev Rejser inkluderet: Ophold i dobbeltværelse, 10 x morgenmad, 10 x aftensmad (11 x aftensmad i marts), 8 x frokost, alle udflugter jf. program, entréer jf. program, værdi ca. kr. 1.200, jeepsafari i Yala National Park, dansk rejseleder, lokalguide, visum til Sri Lanka, flybilletter og afgifter, gebyr til Rejsegarantifonden.

Tillæg: Enkeltværelse kr. 4.125. Afbestillingsforsikring kr. 1.425.

Status:
Ring til os

Om rejsen

Sri Lanka ligger ud for sydspidsen af Indien i Det Indiske Ocean – ét af Østens små mirakler fyldt med mere end 2000 års historie, naturoplevelser i særklasse, skønne strande, et rigt dyreliv, religion og traditioner, der den dag i dag holdes i hævd af den varme og gæstfrie befolkning. Rundrejsen bringer dig rundt til mange historiske lokaliteter, der er repræsenteret på UNESCO’s Verdensarvsliste. En afvekslende rejse, hvor du oplever byer, det frodige højland og et naturreservat med elefanter, krokodiller, leoparder, aber og mange andre dyrearter. Hotellerne er velvalgte og af god standard, ligesom vi lige vil nævne at næsten alle måltider samt samtlige entréer er inkluderet i rejsens pris!

Tropeøen Sri Lanka
Sri Lanka er en stat i den sydlige del af Asien, bestående af en større ø og en række småøer, der ligger sydøst for Indien. Sri Lanka blev indtil 1972 kaldt Ceylon og et af de lande, der blev hårdt ramt af Tsunamien i 2004. Gennem flere årtier har Sri Lanka nok været den tropeø, der har haft besøg af det største antal turister, og ikke uden grund – nationen har en usammenlignelig natur og kultur.

Hér mødes hinduismen, buddhismen, islam og kristendommen, og hér krigedes indere, arabere, portugisere, hollændere og briter. I 1948, årerne efter selvstændigheden, blev kimen lagt til den borgerkrig, som i årtier har kastet en mørk skygge over det ellers så gæstfri øsamfund. Historien er i høj grad præget af en konflikt mellem den singalesiske majoritet og den tamilske minoritet. Singhaleserne udgør 74% af landets befolkning, mens tamilerne udgør 26%. I 1983 forværredes konflikten og udviklede sig til en regulær borgerkrig med hundredvis af dræbte og sårede. Mere end 40.000 tamiler fra Sri Lanka emigrerede til delstaten Tamil Nadu i Indien og et stort antal flygtninge fortsatte også til Europa. Krigen sluttede den 19. maj 2009, og siden da har turister strømmet til Sri Lanka.

Sri Lanka byder den dag i dag på et væld af rester fra deres oprindelige kultur med arkitektoniske mindesmærker, gamle skulpturer, danse, kunsthåndværk, originale sæder og skikke, legender og myter. Befolkningen er smilende og venlige. Naturen er enestående med en rigdom af dyr og vækster i det utroligt varierede landskab med sletter, bjerge og vidtstrakte strande med svajende palmer.

Historie
De allerførste mennesker, der beboede Sri Lanka, menes at være vedaerne, som er efterkommere af de tidligste mennesker på Jorden. I tiden før ca. år 500 f.Kr. besad de hele øen, men senere fulgte der ariske og dravidiske invasioner fra Indien. Singaleserne mener, at det var dem, der først kom til øen i ca. år 500 f.Kr.. Tamilerne mener derimod, at det var dem, der kom først til øen, eller at de i hvert fald har været der ligeså længe som singaleserne. Historikerne har også delte meninger om dette spørgsmål, så det er usikkert, om det var singaleserne eller tamilerne, der først kom til øen. Men spørgsmålet er vigtigt, da både tamilere og singalesere bruger det til at sige, at det var dem der kom først, og at de derfor har retten til landet.

I 1796 fik englænderne magten over Sri Lanka, men det var først i 1815, at de 3 kongeriger kom under ét administrativt styre, og landet blev delt i 5 provinser. Da bønderne ikke ville arbejde i kaffeplantagerne under de vilkår, som englænderne tilbød dem, importerede englænderne i perioden 1843 - 59 ca. 1 mio. fattige indiske tamilere til at arbejde i plantagerne i singalesisk dominerede områder, hvilket senere har skabt problemer. Landet fik et statsråd med repræsentanter fra de etniske grupper, og i 1931 blev valgkredsprincippet indført. I slutningen af 1800-tallet blev Buddhismen samlingsmærket for de singalesiske nationalister, og den singalesiske nationalisme fik en politisk betydning, da srilankanerne fik en større repræsentation i statsrådet. I 1937 blev Sinhala Maha Sabha, en politisk gruppe, dannet af Solomon West Ridgeway Bandaranaike, der ville fremme den singalesiske nationalisme.

Under kolonitiden havde mindretallet, tamilerne, fået høje poster og de var blevet favoriseret af englænderne. Da tamilerne så, at den singalesiske nationalisme voksede, blev de bange for, at de ville blive undertrykt af singaleserne, når Sri Lanka blev selvstændig. Det medførte at den tamilske nationalisme voksede. Den 2. Verdenskrig dækkede over de politiske modsætningsforhold, og krigen skabte mange arbejdspladser, og befolkningstallet steg. Efter krigen blev der arbejdsløshed og boligmangel, og selv om befolkningstallet var steget, skete der ikke en forøgelse af produktiviteten. Det skabte social utilfredshed og problemer mellem de etniske grupper. Under krigen havde regeringen i London overdraget dele af styringen af Sri Lanka til den lokale regering i Colombo, og det gav srilankanerne mulighed for at vise, at de kunne styre sig selv. Det medførte at Sri Lanka i 1948 fik sin selvstændighed.

REJSENS HØJDEPUNKTER

Colombo
Colombo er Sri Lankas hovedstad med 642.000 indbyggere. (2,3 mio. med forstæder, 2001). Byen ligger på øens vestlige side og har en meget stor havn, som i 1900-tallet er blevet udbygget flere gange. En stor del af landets eksport går igennem her, såvel som importen af malm og olie, som forarbejdes på byens stålværk og raffinaderi. Byens forretningscentrum udgøres af The Fort syd for havnen, hvor portugiserne og hollænderne byggede fæstning. The Pettah øst herfor er den traditionelle by med markedspladser, og syd for ligger de velhavende kvarterer langs strandvejen. Parlamentet og andre hovedstadsfunktioner ligger i et bykvarter mod øst, Sri Jayawardenepura. Havernes og parkernes frodighed vidner om byens fugtige tropiske klima. Byens nyere boligkvarterer strækker sig langt ud i en halvcirkel om bykernen. Colombos trafikproblemer er stærkt voksende, hvilket er med til at svække byens rolle som landets nationale centrum.

Nord for byen ligger en frizone, anlagt 1977 for at trække udenlandske investeringer til landet. Før kolonitiden benyttedes havnen af arabiske købmænd og af kongeriget Kotte, der nu er en forstad til byen. Portugiserne kom hertil i 1505. Hollænderne overtog portugisernes områder i 1658, men indrettede deres hovedsæde på øens østkyst. Efter 1796 erobrede briterne hele øen, og da den kommercielle plantagedrift i Kandyområdet tog til i begyndelsen af 1800-tallet, blev den gunstigt placerede Colombo britisk administrationsby. Den havde stor betydning som knudepunkt i imperiets sejlruter til Australien og Fjernøsten, og ved Ceylons selvstændighed i 1948 blev den hovedstad.

Anuradhapura
Anuradhapura er en gammel kongeby, som ligger blot få kilometer til den nuværende by Anuradhapura. I den gamle kongeby ses vigtige helligdomme i sten, som er delvist bevaret. Området er også på UNESCO’s Verdensarvsliste. I følge overleveringen blev byen grundlagt i 500-t. f.Kr. Fra omkring 350 f.Kr. var den hovedstad i det singalesisk-buddhistiske rige, og den var et af den buddhistiske verdens vigtigste kultsteder. I slutningen af 900-tallet erobredes området af det indiske Choladynasti. I århundrederne derefter forfaldt byen og dens avancerede vandforsynings- og kloakerinssystem. I 1200-tallet var den helt overgroet af regnskov.

Anuradhapuras talrige paladser, klostre, templer og stenskulpturer blev genopdaget af englænderne i begyndelsen af 1800-tallet. Efter udgravning og restaurering er byen igen blevet valfartssted for buddhister og et velbesøgt turistmål. Af de mange stupaer (templer), der siges at indeholde relikvier af Buddha selv (Buddhas højre kraveben), er Thuparama fra 200-tallet.f.Kr. den ældste. De to største er Abhayagiri på ca. 115 meter og Jetavana på 77 meter, hvis kuppel er græsbeklædt. Af Lohapasada (Kobberpaladset) er bevaret 1600 stensøjler, der dannede underetagen i en oprindeligt ni etager høj bygning med 80-100 værelser på hver etage. Her ses også Sri Maha Bodhi (Det Hellige Botræ), som med sine mere end 2300 år er det ældste, historiske kendte træ i verden plantet af mennesker.

Sigiriya
Ruinerne af den gamle fæstning på toppen af den 200 meter høje klippe er en af Sri Lankas største attraktioner. Sigiriya ligger 10 km fra trafikknudepunktet Habarane på A6 mellem Colombo og Trincomalee. Historien går således: Kong Dhatusena, som regerede i Anuradhapura i det 5. århundrede, havde 2 sønner (Kasyapa & Mogallana). Kasyapa kunne ikke anerkendes som tronfølger (selvom han var ældst) idet hans mor ikke var adelig. Støttet af landes forsvarschef murede Kasyapa sin far inde i en klippehule og overtog magten. Da han imidlertid var klar over, at Mogallana, der var flygtet til Indien, ville hævne drabet på faderen, lod han på rekortid et uindtageligt palads opføre på toppen af den kolossalt store Sigiriya-klippe. Rundt om klippen anlagde han et stort fæstningsværk med voldgrave og højre mure. Efter 18 år vendte broderen tilbage fra Sydindien, hvor han havde samlet en større hærstyrke. Stillet over for udsigten til et nederlag begik Kasyapa selvmord.

I dag er der ikke meget tilbage af Kasyapas, men mure, voldgrave samt et symmetrisk parkanlæg med damme og badebassiner for foden af klippen er frilagt. Særlig berømt er de enestående fresker af smukke, barbrystede kvinder. Omtrent halvvejs oppe på klippen fører en vindeltrappe til den niche, hvor de verdensberømte malerier findes. Fra toppen er der en fascinerende udsigt over den vidtstrakte jungle samt park – og fæstningsanlægget ved klippens fod. Ved den vestlige indgang ligger det lille museum med fund fra udgravningerne!

Kandy
Kandy er en by i højlandsprovinsen Central Province på Sri Lanka. Kandy ligger 490 meter over havet i indlandet omgivet af bjerge og ved en stor kunstig sø. Det var den gamle hovedstad på øen. Byen har en række historiske og religiøse mindesmærker og symboliserer singalesisk storhedstid og religion. Det Kandyanske kongerige var den del af Sri Lanka som beholdte sin uafhængighed fra kolonimagterne længst, indtil de overgav sig i 1815 til englænderne. Hovedattraktionen er ”Tandens Tempel” med Buddhas hjørnetand. Relikviet er genstand for en af de største religiøse fester i hele Asien. Byen blev grundlagt i det 13. århundrede.

Den var hovedsæde for et af de mange, små singalesiske kongedømmer, der opstod rundt omkring på øen. Da portugiserne koloniserede kystområderne i det 16. århundrede flyttede flere singalesiske konger i sikkerhed i kanda (bjergene). I 1590 blev byen hovedstad i det sidste singalesiske kongerige. I knap 225 år kunne Kandy på grund af sin placering forsvare sin uafhængighed. Byen overgav sig dog i 1815 til englænderne, der samtidig gjorde et 2300 årigt singalesisk kongedømme til en epoke, der var slut. Det nuværende navn Kandy stammer fra briterne, som gjorde navnet engelsk.

Pinnawelas elefantbørnehjem
Elefantbørnehjemmet blev etableret i 1975 og der er mellem 15-35 elefanter ad gangen. Elefanter yngler normalt ikke i fangenskab på Sri Lanka, men dette opdræt er med til at sikre øens bestand af elefanter. Det er en helt usædvanlig oplevelse at se og røre ved en lodden elefantunge. Man kan også overvære at de bader i den nærliggende flod. Ligesom de små elefanter fodres med mælk af store sutteflasker.

Yala National Park
På Sri Lanka er der i alt 3 nationalparker. Ruhuna National Park, Kumana National Park og Yala National Park, som er den andenstørste og mest besøgte nationalpark. Det er det sydligste naturreservat, der dækker et areal på 1200 km2. Her ses stort set alle arter af Sri Lankas vilde dyr. På en safari kan man være heldig at se elefanter, leoparder, læbebjørne, krokodiller, vandbøfler, hjorte, aber, vildsvin, hjorte og eksotiske fugle.

Induruwa & Bentota
er en malerisk lille fiskerlandsby som ligger roligt langs smukke sandstrande. Et ideelt sted at slappe af, bade og nyde solen. I byen findes et lille lokalt marked og få butikker. Blot 5 kilometer fra Induruwa ligger den større kendte kystby Bentota, som kan nås med tog. Togstationen ligger blot 1 kilometer fra Hotel Pandanus Beach Resort. Bentota er mere livlig og har i mange år været en eftertragtet feriedestination.

Bentota består af en halvø med en lagune på den ene side og Det Indiske Ocean på den anden. På den anden side af floden finder man byen Aluthgama fyldt med lokalt liv og markeder. Her finder du også den frodige have Brief Garden og det smukke tempel Kande Viharaya. Du kan også sejle på Bentota floden. Der er togstation både i Bentota og Aluthgama.

Billeder

Dag for dag

1. dag. Afrejse fra København.
Gislevs rejseleder står klar til at tage i mod dig i Københavns Lufthavn. Afrejse med Air Emirates til Dubai, hvor vi ankommer omkring midnat. Fra lufthavnen kører vi mod centrum og vores overnatningshotel. Vores videreflyvning fra Dubai er til middag  dag 2.

2. dag. Afrejse fra Dubai - ankomst til Colombo.
Ankomst til Colombo - ankomst kl. 18.05 lokaltid. Efter indrejseformaliteterne er ordnet og bagagen er afhentet kører vi fra lufthavnen til vores historiske hotel i byen. Her har vi 2 overnatninger. (Måltider inkluderet denne dag:aftensmad).

Colombo Skyline Aerial 


3. dag. Byrundtur og tid på egen hånd i Colombo.
Efter morgenmaden mødes vi med vores lokalguide. Colombo, der er Sri Lankas finansielle centrum, ligger ved Kelani-flodens udmunding. De store moler danner et perfekt havnebassin og gennem århundreder har havnen været særdeles vigtig for Colombo. Byens historie er særdeles interessant og de skiftende herredømmer, har hver sat deres præg.

Da portugiserne kom i 1500-tallet, uddrev de muslimerne og byggede et fort for at beskytte den indbringende handel med krydderier. Hollænderne blev de næste beboere, da de erobrede byen efter en belejring, som kun 93 portugisere overlevede. Briterne gjorde byen til hovedstad i kronkolonien Ceylon, og man kan stadig se både sporvognsspor og granitgulve fra kolonitiden. Colombo mistede sin status som hovedstad i 1980erne, men er stadig landets kommercielle centrum og flere lande har da også ambassader og konsulater i Colombo.

På byrundturen opleves bl.a. The Fort, der er Colombos forretningskvarter, den spændende kolonihistorie, historiske bygninger, og brede boulevarder der står i skarp kontrast til Pettah kvarterets små smalle stræder. Der er mange muligheder for at gøre en god handel i Colombo.

Sri Lanka er især kendt for den verdensberømte Ceylon-te. Måske frister de store indkøbscentre med kvalitetsvarer til fornuftige priser? Meget designer-tøj fremstilles i Sri Lanka, og kan derfor købes til en brøkdel af den pris det normalt koster. Smykker er også en meget eftertragtet handelsvare – især den Blå Sri Lanka Safir.

Gøres indkøbene i de pæne forretninger er der almindeligvis ikke problemer med kvalitet eller falske vare – handles der på markeder, med gadehandlere eller i mere lokalt udseende små butikker, bør man bruge sin sunde fornuft. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad & aftensmad).

Colombo Rickshaw Colombo


4. dag. Anuradhapura - Sri Lankas første hovedstad
Efter morgenmaden forlades Colombo og kursen sættes mod Anuradhapura der ligger 200 km nord for Colombo. Byen, der nu er på UNESCO´s Verdensarvsliste, er grundlagt 400 år f.kr. som hovedstad i Sri Lankas første kongerige – og hjemsted for den royale familie helt frem til år 1017, hvor byen blev erobret af sydindiske tropper, hvis belejring skadede byens vandingssystem så voldsomt, at den overgav sig. I perioden før denne belejring var byen et særdeles vigtigt handelscentrum med en stor politisk magt, der gjorde Anuradhapura til en af de førende i Sydøstasien. I starten af 1800-tallet genopbyggedes byen af briterne.

De mange velbevarede ruiner fra storhedstiden kan ikke undgå at gøre et stort indtryk. Glæd dig til at opleve bl.a. Den Siddende Buddha. Den antikke by anses for at værre hellig for buddhister, og er derfor omgivet af klostre. Mest imponerende er nok Jetavanaramaya Dagoba, der stadig den dag i dag er en af verdens største murstensbygninger. I Anuradhapura findes også det berømte træ Sri Maha Bodhi Tree, der siges at være det ældste træ i verden plantet af mennesker. Træet er blevet passet og plejet konstant gennem de sidste 2300 år – i både krig og fredstider. Træet siges at stamme fra en stikling fra præcis det Bodhi træ, hvorunder den unge prins Siddhartha i meditation opnåede oplysning (nirvana) i år 528 f.kr. Snart kom der folk, der flokkedes for at høre på hans lære og som ville følge ham på munkevejen mod egen oplysning. Buddhismen var født. Der overnattes i Anuradhapura. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Anuradhapura Anuradhapura


5. dag. Polonnaruwas gigantiske Buddha
Efter morgenmaden køres til middelalderbyen Polonnaruwas hvor ikke mindre end 3 forskellige konger har regeret. Under Kong Parakrama 1. (1153-1186) nåede byen sit absolutte højdepunkt. Kong Parakrama lod opføre hundredvis af templer og helligdomme, samt anlagde 1470 kunstige søer og gravede kilometervis af kanaler til at opsamle regnvand, der kunne bruges til overrisling af afgrøder. Efterfølgeren til tronen Nissanka Malla (1187-1196) ønskede ikke at stå tilbage for sin forgænger og bestræbte sig på at opføre lige så mange prægtige templer og bygninger. Dette bragte byen i økonomisk uføre. Siden mistede byen sin status af hovedstad, og den blev langsomt forladt og stille og roligt opslugt af junglen.

I slutningen af forrige århundrede fik arkæologerne øjnene op for Polonnaruwa, og de måtte igen og igen forbløffes over de skatte som junglen skjulte. Glæd dig til at opleve de mange antikke – og utroligt velbevarede ruiner, der fortæller byens spændende historie. Vi besøger naturligvis også Polonnaruwa Gal Viharaya med 3 enorme sten Buddha’er: Den siddende Buddha, den liggende Buddha og ikke mindst den stående Buddha, der er 7 meter høj. Overnatning i Sigiriya i 2 nætter (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Polonnaruwa Polonnaruwa

6. dag. Sigiriya Løveklippen og huletemplet.
Tidlig afgang fra hotellet for at bestige den 200 meter høje Sigiriya (løve) klippe mens der stadig er kølighed i luften. Kong Dhatusena, der regerede i området i det 5. århundrede havde 2 sønner, hvoraf den ældste Kasyapa ikke var tronarving idet hans mor ikke var adelig. Kasyapa myrdede sin far ved at mure ham inde, hvilket fik den yngre bror til at flygte til Indien. Kasyapa lod opføre en imponerende fæstning på toppen af den 200 meter høje klippe, idet han frygtede at den yngre bror ville komme tilbage og hævne drabet på faderen. Det var præcis hvad der skete 18 år senere, hvor den yngre bror returnerer fulgt af en stor hær. Kasyapa så nederlaget i øjnene og begik selvmord. I dag er der ikke meget tilbage af selve fæstningen, men fascinerende kvindeportrætter pryder klippen på vej op til toppen, hvor de gigantiske løvefødder markerer den tidligere trappe der førte ind i fæstningen.

Efter en flot oplevelse returneres til hotellet for sen morgenmad. Herefter til Dambulla, hvor vi besøger det imponerende huletempel, hvor tusinder af malerier beskriver Buddhas liv. I de 5 huler findes også op mod 100 statuer af Buddha, hvoraf den største er 14 meter lang og hugget ud i klippen. Efterfølgende retur til hotellet i Sigiriya. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

 


7. dag. Kandy - den gamle kongeby.
Efter morgenmaden køres til Kandy, der med sin beliggenhed 500 meter over havets overflade er begunstiget med et meget behageligt klima. Da portugiserne koloniserede Sri Lankas kyster i det 16. århundrede flyttede mange konger i sikkerhed i bjergene (kanda). I 1590 blev byen hovedstad i det sidste singalesiske kongerige, indtil den blev tvunget til at overgive sig til englænderne i 1815, hvilket betød enden på det 2300 år gamle kongedømme. Kandys vigtigste seværdighed er ”Tandens Tempel”, hvor Budhas hjørnetand opbevares i et gyldent skrin. En prinsesse fra det nordlige Indien, gemte tanden i sit hår og smuglede den til Sri Lanka i det 4. århundrede. Aftenen byder på en flot forestilling med farvestrålende dansere i det lokale teater. Overnatning i Kandy i 2 nætter. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Tandens Tempel Kandy Kandy


8. dag. Botanisk Have og besøg på elefantbørnehjem.
Dagen starter med morgenmad på hotellet efterfulgt at et besøg i Den Botaniske Have i Peradeniya. Haven blev grundlagt af Kong Wickrema Bahu 3. der byggede sit palads og anlagde en park. I 1821 erklærede den engelske kolonimagt haven for ”Kongelig Botanisk Have” Haven rummer bl.a. en imponerende orkidé samling med mere end 450 eksotiske orkidé arter. Interessant er også krydderihaven, der rummer alle tropelandenes krydderier, samt de mere end 200 palme arter, der findes i haven.

Efter frokost køres til Pinnawela, hvor det statsejede elefantbørnehjem besøges. Stedet blev oprettet i 1975 og siden har der været 15-35 elefanter ad gangen. Forladte elefantunger der findes i junglen bringes hertil, hvor de bliver opfostret og lærer at arbejde. Efter dagens udflugt returneres til hotellet i Kandy. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Botanisk Have elefantbørnehjem


9. dag. ”Lysets By, Teplantager og hemmeligheden bag en god kop te.
Vi forlader hotellet i Kandy efter morgenmaden og kører til Sri Lankas højest beliggende by Nuwara Eliya (1889 .m.o.h.) helt omgivet af grønne te-plantager så langt øjet rækker. Sri Lanka er i dag verdens 4. største te-producent. Te-buskene, der også vokser vildt i junglen, kan blive helt op til 20 meter høje. Til kommercielt brug holdes de dog nede på 1-1,5 meter, for at gøre det lettere for de te-plukkende kvinder, der dagligt plukker 8-14 kg te. Interessant besøg på en te-fabrik, hvor vi bliver ført ind i hemmeligheden bag – og også smager en ”rigtig god kop te” før vi fortsætter til hotellet i Nuwara Eliya.

Byen kaldes også for ”Little England”, da englænderne i den grad har sat deres præg på den under kolonitiden. Bl.a. blev der etableret en galopbane i 1875 og en golfbane i 1889, der stadig betegnes som en af Asiens bedste. Overnatning i Nuwara Eliya ”Lysets By” (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Nuwara Eliya Kvinder plukker te


10. dag. Safari i Yala National Park.
Efter morgenmaden køres mod Yala National Park hvor vi ankommer ved frokosttid. Vi spiser frokost på hotellet og indkvarteres, før vi hen på eftermiddagen kører til det 1200 km2 store naturreservat, der er hjemsted for mange af Sri Lankas vide dyr. Er heldet med os får vi måske øje på leoparder, elefanter, bjørne, hjorte, påfugle, flamingoer eller andre af de vilde dyr der lever her. Efterfølgende tilbage til hotellet. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost & aftensmad).

Yala National Park Yala National Park


11. dag. Fæstningsbyen Galle og badebyen Bentota.
Efter morgenmaden køres mod Galle, der intil slutningen af 1800-tallet var den vigtigste havn i det sydlige Sri Lanka. Galle er den eneste by på Sri Lanka, der stadig er omgivet af et intakt fæstningsanlæg. Da de portugisiske koloniherrer efter aftale med kongen havde indtaget Galle, byggede de i 1588 et mindre fort der skulle forsvare byen. Dette mislykkedes idet Galle allerede i 1640 blev erobret af hollænderne. Efterfølgende udbyggede de fortet i stor stil. Der fortsættes til badebyen Induruwa og vores hotel, der ligger direkte ved stranden. 1 overnatning. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad, frokost og aftensmad).

 Galle fæstningsanlæg


12. dag. Nyd den sidste dag.
På rejsen i februar du du dit værelse til kl. 14.00 og vi kører først på eftermiddagen mod lufthavnen. I marts har du værelset frem til afrejse ca. kl. 22.00, hvor vi kører mod lufthavnen. (Måltider inkluderet denne dag: morgenmad). I marts er der også aftensmad på hotellet.

Benthota strand 


13. dag. Hjemkomst til Billund eller København.
Med Turkish Airlines til Billund (februar) - flyskifte i Istanbul eller Air Emirates til København (marts) - flyskifte i Dubai. 

Hotel

Hotel - Colombo
Galle Face Hotel
2 Galle Road
Colombo 3
Sri Lanka
Tlf. 0094 11 254 1010

Sri Lankas historiske hotel, Galle Face Hotel, er beliggende lige i Colombos hjerte langs vandet. Det er et must at have boet på dette elegante historiske og prisvindende hotel, der er bygget i 1864. Hotellet afspejler storheden fra den æra i kombination med den moderne tids bekvemmeligheder. Hotellet har gennem årene været besøgt af både royale og kendte mennesker. Det er stedet hvor fortiden gamle charme møder den moderne luksus. Hotellet har gennemgået flere restaureringer men personalet på hotellet sikrer at hotellets sjæl forbliver urørt. Hotellet er et af Sri Lankas bedste historiske hotellet og i 2012 blev det som det første hotel i landet afbilledet på et frimærke. Hotellet er bygget i den gamle kolonistil og tilbyder bl.a. en stor saltvandsswimmingpool, der vender ud mod det Indiske Ocean. Værelserne har trægulv, TV, hårtørrer, minibar og safeboks. Desuden 2 restauranter og bar.

Hotel - Colombo

Hotel - Anuradhapura
Palm Garden Village Hotel
Puttalam Road, Pandulagama
Anuradhapura
Sri Lanka
Tlf. 0094 25 22 23961/62

Hotellet er beliggende på 50 hektar stort område, som blev opkøbt i 1990’erne. En ny skov er blevet anlagt med mere end 500 høje træer, som blev bragt til området fra junglen. Derudover blev der plantet mere end 2000 andre planter for at skabe en botanisk have. Dette unikke miljø tiltrækker mange fugle og vildtliv såsom elefanter. 40 værelser med douche/toilet, TV og minibar. Desuden swimmingpool, tennisbane, butikker, wellness center med spa og udendørs jacuzzi og bar.

Hotel - Anuradhapura  Hotel - Anuradhapura

Hotel - Sigiriya
The Elephas Hotel
Audangawa,Kimbissa
Sigiriya
Sri Lanka
Tlf. 0094 66 205 4111

Elephas Hotel, der er beliggende i Habarana, er det perfekte sted at opleve Sigiriya og dens omgivelser. Elephas Hotel tilbyder også  faciliteter såsom swimmingpool og restaurant. 32 værelser med bad og toilet, aircondition, satellit tv, balkon eller terrasse.

Hotel - Sigiriya

Hotel - Kandy
Hotel Suisse Kandy
30, Sangaraja Mawatha
Kandy 20000, Sri Lanka
Tlf. 0094 81 2 222637

Hotellet er beliggende ved den billedskønne Kandy sø. 90 værelser på det kendte koloni hotel, som er omgivet af en 4 hektar stor have. I 17-tallet var det privat beboelse men i 1818 blev ejendommen overtaget af englænderne, som omdøbte det til Haramby House. Flere år senere blev det solgt til en kvinde fra Schweiz, som drev det som et quest house. Under 2. Verdenskrig fra 1943 til 1945 blev det brugt som hovedkvarter for den sydøstasiatiske kommando. Dette blev starten til det hotel vi ser i dag som Hotel Suisse. Hotellet drives under samme ledelse som Galle Face i Colombo.

Hotel - Kandy

Hotel - Nuwara eliya
Hotel Araliya Green Hills
10, Glenfall Road
Nuwara Eliya, Sri Lanka
Tlf. 0094 522 224 150

Himlen ligger lige rundt om hjørnet – hotellet er beliggende i smukke og enestående omgivelser. Her føler du dig straks hjemme midt i de naturlige omgivelser. 107 værelser med TV, hårtørrer, minibar, kaffe og tefaciliteter og safebox. Desuden restaurant, bar og 24 times coffee shop.

Hotel - Nuwara eliya Hotel - Nuwara eliya

Hotel - Tissamaharama
The Safari
Kataragama Rd
82600 Tissamaharama
Tlf. 0094 47 2 237299

Hotellet har en ideel beliggenhed i Yala Tissamaharama og er et godt udgangspunkt for at opleve Yala Nationalpark. Hotellet tilbyder en lang række faciliteter såsom indbydende have og swimmingpool. Alle værelser med hårtørrer, kaffe/te maskine, minibar og TV. Desuden inden- og udendørs restaurant. 

Hotel - Tissamaharama

Hotel - Bentota
The Surf Bentota
Beach Road,
80500 Bentota
Sri Lanka
Tlf. 0094 34 2 275126

Hotellet ligger direkte ud til vand og strand i Bentota / Beruwala og indbyder til total afslapning. 100 værelser med tv, kaffe/te maskine, værdiboks og hårtørrer. Desuden restaurant, swimmingpool, bar, privat strand, spa og gym. Gislev gæster bor på superior værelsre med balkon eller terrasse - alle med havudsigt.

 

Værd at vide

Areal
Sri Lanka dækker et areal på 65.610 km. Det er en ø i det Indiske Ocean, sydøst for Indien, adskilt fra subkontinentet af Palk kanalen. Bortset fra en bjergrig zone i landets centrale del er landskabet fladt. Bjergene opdeler landet i to klart adskilte zoner, og fungerer som barriere overfor monsunvindene, der har afgørende indflydelse på landets tropiske klima. Landets sydvestlige hjørne modtager således megen nedbør, mens resten af landet er mere tørt. Enorme teplantager beklæder bjergenes sydvendte skråninger. Endvidere produceres ris (til landets eget forbrug) samt rågummi, kokosnødder og kakao til eksport.

Apotek
I de lokal drugstores eller pharmacies kann man købe det mest gængse håndkøbsmedicin. De kan dog have andre navne end dem vi er vant til. Medbring evt. hovedpinepiller, desinficerende salve til sår og rifter, imodium (mod diarré), salve mod Insektstik og soleksem hjemmefra.

Bagage
På Turkish Airlines må medbringes 1 stk. håndbagage på max 8 kg med målene længde 55cm, bredde: 40cm, dybde 23 cm, som skal kunne placeres enten under sædet eller i bagageboksen over sædet. Derudover må medbringes indcheket bagage på ialt 25 kg.

På Air Emirates må medbringes 1 stk. håndbagage på max 7 kg med målene længde 55cm, bredde: 38cm, dybde 20 cm, som skal kunne placeres enten under sædet eller i bagageboksen over sædet. Derudover må medbringes indcheket bagage på ialt 20 kg.

Drikkevand
Det anbefales at drikke vand på flaske. Disse findes både på hotellerne og i butikker.

Drikkepenge
Såfremt der er lagt servicecharge på regningen fra caféer eller restauranter er det ikke nødvendigt at betale drikkepenge. Det er almindelig praksis at lokalguide og chauffør får drikkepenge. Beregn ca. kr. 30-40 pr. person pr. dag!  Ellers er det almindelig kutyme at tippe med ca. 10%. Vi understreger at drikkepenge er en individuel sag og det er naturligvis ganske frivilligt.

Elektricitet
Sri Lanka har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm. Stiktyper varierer dog meget. Medbring gerne et adaptersæt, hvor du kan vælge imellem flere typer af stik.

Erhverv
Sammenlignet med andre ulande er Sri Lankas infrastruktur veludviklet. Både vej- og jernbanenet dækker hele øen og er ret tætmasket, om end noget nedslidt. Colombo var tidligere en af de vigtigste havne på ruterne til Østen, men udviklingen i international skibsfart har mindsket dens betydning. Modsat er det gået for den internationale lufthavn Katunayake nord for Colombo. I dens nærhed blev der i 1978 oprettet en frizone, der tilbyder gunstige vilkår for udenlandske virksomheder til eksportproduktion. Her fremstilles især beklædning og elektronik. Al jord er praktisk talt opdyrket.

Den sydvestlige, fugtige del er præget af eksportafgrøder med te på højlandets skråninger omkring Kandy som vigtigste enkeltafgrøde. I regnskovsklimaet dyrkes endvidere gummi og kakao, og langs med kysterne ses kokospalmer overalt. I øvrigt er den fugtige savanne overvejende opdyrket med ris, men øen har dog ikke været selvforsynende med fødevarer siden 1700-tallet. Kunstvanding er nødvendig overalt, og især mod nord er landskabet præget af tanks til opsamling af vand i regntiden; de ældste er mere end 2000 år gamle.

Te arealet er vokset, mens gummiproduktionen er mindsket. Endvidere er der indført nye eksportafgrøder som kaffe og tropiske frugter. Landbruget beskæftiger knap 40% af arbejdsstyrken. Fiskeriet er under udvikling, men fangsterne kan ikke dække landets behov. Bortset fra nogle ubetydelige kulreserver har landet ingen energiråstoffer. Derimod er vandkraftpotentialerne næsten fuldt udnyttet og leverer 95% af elproduktionen. Det anslås, at op mod 800.000 srilankanere arbejder i udlandet, især i Mellemøsten. Landets eksport går først og fremmest til Vesten og Japan, og USA har for længst overtaget Storbritanniens rolle som vigtigste marked. Importen leveres især af de asiatiske naboer.

6 gode råd til at gøre flyturen mere behagelig
Hav ikke tøj på, der kan hæmme blodcirkulationen, som for eksempel stramme strømper eller bukser.
Bevæg ankelleddene.
Stræk benene ud foran dig, vip tæerne op, så de peger skiftevis op og ned mod gulvet.
Gentag. Hvis der ikke er plads til det, så pres forfod i gulvet, så hælen løftes fra gulvet.
Sæt herefter din hæl i gulvet og løft forfoden.
Gentag flere gange og mindst én gang i timen.
Gå regelmæssigt en tur i kabinegangen.
Brug eventuelt en støttestrømpe under flyrejsen.
Drik rigeligt med væske og undgå for meget alkohol.
Sid ikke med korslagte ben og undgå, at sædekanten presser for hårdt mod lårenes underside.

For folk, der er i risikogruppen for at få blodpropper, er der yderligere en række råd, som er værd at følge
Rejsende med moderat risiko (dvs. som har en ondartet sygdom, tidligere har haft blodpropper, for nyligt er blevet opereret, eller som ikke har mulighed for at bevæge sig) anbefales lavmolekylær heparin, en medicin, der bruges til at forebygge blodpropper.
Rejsende i høj risiko (dvs. som tidligere har haft flere blodpropper) anbefales blodfortyndende behandling, der gives, før man stiger ombord på flyet og ved ankomst.
Stol i øvrigt ikke på acetylsalicylsyre, der er et febernedsættende stof, der blandt andet findes i Aspirin.

Fotografering
Spørg om lov. Det er en gylden regel og gælder de fleste steder. Vær særlig opmærksom på problematikken omkring fotomotiver af buddhafigurer i templerne og militære områder.

Helligdage
Søndag er en fast ugentlig fridag – en arv fra den britiske kolonitid. 01. januar, nytårsdag. 1. maj, internationale kampdag, 22. maj, nationalheltenes dag, 30. juni, alm. Fridag, 25. december, juledag, 31. december, alm. fridag

Internet
Internet caféer findes de fleste steder i Sri Lanka. Dog må man forvente langsommere forbindelser end i Danmark.

Klima
Sri Lanka har tropisk klima. Temperaturerne varierer fra mellem 20 og 30 grader. I højlandet kan det være en god ide at medbringe en varm trøje, da temperaturen om aftenen godt kan falde ned til ca. 20 graders varme.

Mad & Drikke
Morgenmaden på hotellerne er et mix af lokale og internationale retter. Og det gængse med brød, æg, juice, syltetøj, kaffe og te. Frokost og aftensmaden er ofte tilberedt med kød fra lam, fisk eller kylling. Det er krydret især karry er stærkere end vi kender det i Danmark. Betegnelsen ”tandoori” er mere mild. Maden på hotellerne er mere tilpasset de ”sarte” turister og kan som regel spises af alle.

Rejseforsikringer
Vi skal gøre opmærksom på, at man ikke er dækket af det gule sygesikringskort. Vi anbefaler dig at tegne en rejseforsikring fra Europæiske der dækker sygdom og eventuel hjemtransport. Kontakt venligst Gislev Rejser på telefon 62 29 12 10 for priser og nærmere oplysninger.

Information fra Europæiske
Ved alle rejser uden for Europa skal rejsende, som er fyldt 70 år eller fylder 70 år under rejsen, indsende helbredserklæring, der inden rejsen skal godkendes af Europæiske Rejseforsikring. Helbredserklæring kan udfyldes af den rejsende selv. Er man fyldt 75 år eller fylder 75 år under rejsen, skal man indsende en helbredsattest, der inden rejsen skal godkendes af Europæiske Rejseforsikring. Helbredsattesten skal udfyldes og attesteres af en læge. Blanketten til helbredserklæring og til helbredsattest udleveres sammen med Forsikringsbetingelserne. Yderligere blanketter kan rekvireres hos Europæiske på telefon 33 25 25 25.

Erklæring/attest indsendes til Europæiske Rejseforsikring til forhåndsgodkendelse tidligst 3 måneder før afrejse. Er en forhåndsgodkendelse til dækning ikke givet af Europæiske inden afrejsen, er forsikringen – selv om den er betalt til bureauet – ikke gyldig. Ønsker kunden at hæve aftalen om køb af rejsen på grund af, at Europæiske afviser at forsikre kunden, kan dette ske uden omkostninger indtil 2 måneder før afrejse. Evt. forudbetalt forsikringspræmie tilbagebetales ligeledes. Se endvidere altid i forsikringsbetingelserne, herunder de særlige betingelser for kroniske sygdomme – uagtet alder. Husk: Alle rejseforsikringer gælder kun sammen med det gule sygesikringsbevis – derfor skal alle rejsende, også på rejser uden for Europa, have det gule sygesikringskort med sig på rejsen.

Shopping
Sri Lanka er næsten en stor butik og det er nemt at blive fristet. Her kan købes udskårne træmasker, ædelstene, smykker og mærkevarer til langt under de danske priser. I Colombo besøger vi også basarområdet! Her kan findes kurvevarer, keramik, ibenholtfigurer mv. Her forventes det at man ”prutter” om priserne. Ved køb af ædelstene anbefales det at handle i større forretninger, der udsteder certifikat på stenen.

Skik og brug
Høflighed og tålmodighed er nøgleord, når man kommer til Sri Lanka. Det nytter ikke at hidse sig op, for det skaber ingen respekt om ens person – tværtimod. Med et venligt men bestemt afslag eller krav kommer man langt. Den britiske indflydelse på øerne gør britiske hilsner velegnede. Det er kutyme at tiltale folk med titler eller ”Madam” eller ”Sir”. Optræd respektfuldt over for de hellige steder og religionen. I templerne tager man skoene af før man går ind og shorts samt t-shirt uden ærmer er ikke velset. Man skal dække både skuldre og knæ for ikke at støde lokalbefolkningen.

Sprog
I Sri Lanka tales 3 sprog. Singalesisk, tamil og engelsk. Stort set alle i turistindustrien taler engelsk.

Taxa
Det tilrådes at bruge taxaer med taxameter. Bruges en uden gør man klogt i at aftale en pris på forhånd!

Telefon
Med en GSM mobiltelefon kan man telefonere næsten overalt i Sri Lanka. Opkald fra Danmark til Sri Lanka 00 94 + områdenr / abn. nr. Opkald fra Sri Lanka til Danmark 001 45 + områdenr / abn. nr.

Tidsforskel
Sri Lanka er tidsmæssigt 5 timer foran Danmark i vinterhalvåret og 4 timer foran i sommer-halvåret.

Toldregler
Tax free køb for rejsende til Sri Lanka er max. 200 cigaretter og 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin. Smugling af narkotika, våben og pornografiske billeder er strengt forbudt og kan få alvorlige følger. Tag aldrig imod gaver, pakker eller tasker, hvis indhold ikke kendes, når der passeres en grænse. Check evt. toldregler under Københavns lufthavnes hjemmeside: www.cph.dk.

Valuta
Møntfoden er rupee (LKR). 100 LKR = ca. kr. 5. Vi anbefaler at veksle til den lokale møntfod i Sri Lanka. Du kan medbringe kontanter i USD eller Euro. Gerne store sedler såsom $50 eller $100. Du kan veksle på de fleste hoteller. Der findes hæveautomater i de fleste større byer.

Vaccinationer
Ved indrejse til Sri Lanka kræves der ingen vaccinationer. Men det kan alligevel anbefales at blive vaccineret mod Hepatistis A og tage forbyggende medicin mod malaria. Forhør dig altid hos din egen læge eller kontakt Seruminstituttet. Alternativt Danske Lægers Vaccinations Service på www.dlvs.dk, hvor man ved fremvisning af Gislev Rejsers rejsebevis kan opnå 10% rabat på vaccinationer. Vaccinationsklinikker findes i København, Slagelse, Odense, Svendborg, Herning, Århus, Randers og Ålborg. Ring evt. på 70 25 40 80.

Visum og Pas
Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen og have mindst 2 blanke sider til visering. Der kræves forudbestilt visum til Sri Lanka. Gislev søger dette online for alle gæster inden afrejse fra Danmark. Ved indrejse i Sri Lanka skal du udfylde ind- og udrejsepapirer samt en tolderklæring. Disse afleveres ved paskontrollen i Sri Lanka.

Kort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flyv fra

Fly letter

Flybilletter
Der vil blive fremsendt såkaldt e-ticket (flybillet) ca. 10 dage før afrejsen. Det er meget vigtigt, at du allerede ved bestilling af rejsen oplyser navn, nøjagtigt som det står anført i pas, så det registreres korrekt på flybilletten.

Venligst fremsend en kopi af dit pas til Gislev Rejser, ved bestilling af rejsen, så vi kan informere flyselskabet om pasnummer og fødselsdato.

Vigtigt
Venligst henvend dig til rejselederen FØR check-in.

Flyveturen
Der flyves med Air Emirates fra København via Dubai til Colombo. 

Marts 2017
Afgang fra København kl. 14.20 - ankomst Dubai kl. 23.45 (flyvetid 6 timer og 20 minutter)
Afgang fra Dubai kl. 12.20 - ankomst Colombo kl. 18.05 (flyvetid 4 timer 30 minutter)
Afgang fra Colombo kl. 02.50 - ankomst Dubai kl. 05.55 (flyvetid 4 timer og 15 minutter)
Afgang fra Dubai kl. 08.20 - ankomst København kl. 12.20 (flyvetid 6 timer og 55 minutter) 

På Air Emirates er der mulighed for at tilkøbe
indenrigstilslutningtil følgende priser og tider

Fra Århus kl. 10.50 - ankomst København kl. 11.20
Fra København kl. 14.45 - ankomst Århus kl. 15.25
Pris fra Århus t/r kr. 1.430

Fra Billund kl. 10.40 - ankomst København kl. 11.30
Fra København kl. 17.35 - ankomst Billund kl. 18.25
Pris fra Billund t/r kr. 1.923

Fra Aalborg kl. 10.30 - ankomst København kl. 11.10
Fra København kl. 14.50 - ankomst Aalborg kl. 15.35
Pris fra Aalborg t/r kr. 1.409

Billund lufthavn

Læs mere her: www.bll.dk

Adresse
Passagerterminalen 10
7190 Billund

Mødested
Mødested er ved selv check-in skrankerne. Her venter rejselederen.

Mødetid
Seneste mødetid i Billund Lufthavn fremsendes sammen med flybilletter.

Afgangshal Billund lufthavn Check-in Billund lufthavn

 

Københavns Lufthavn


Læs mere her: www.cph.dk

Adresse
Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup

Gislev Rejsers mødested i København lufthavn
I hallen mellem Terminal 2 og Terminal 3 - ud for døgnbutikken "7Eleven". Her møder du Gislevs rejseleder/repræsentant.
 

 

København lufthavn mødested Gislev Rejser

Aalborg Lufthavn


Læs mere her: www.aal.dk

Adresse
Ny Lufthavnsvej 100
9400 Nørresundby

Aalborg lufthavn ankomst Aalborg lufthavn terminal